Općina Kalesija proslavlja Dan oslobođenja

Date:

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, počelo je obilježavanje 23. maja, Dana Općine Kalesija, dana kada je Kalesija postala prvi oslobođeni grad u BiH.

Cvijeće su položili općinski načelnik Sead Džafić, sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Mensur Hukić, sa saradnicima, ministar za boračka pitanja u Vladi TK Fedahija Ahmetović, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Muharem ef. Mešanović, sa svim kalesijskim imamima, predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz rata, predstavnici nevladinih udruženja, a zatim političke stranke i partije kao i direktori javnih ustanova i preduzeća.

Nakon toga, upriličena je Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljena općinska prizanja „Medalja sa zlatnim grbom općine Kalesija“ i „Plaketa sa zlatnim grbom“, saopćeno je iz Općine Kalesija.

– Na današnji dan slavimo najznačajniji datum naše općine u novijoj historiji, historiji koju su napisali najbolji sinovi Kalesije i BiH oslobađajući Kalesiju od agresora 23. maja 1992. godine. Zato, danas, na ovaj veliki dan, na dvadeset devetu godišnjicu oslobođenja Kalesije, želim uime svih građana Kalesije, da odam priznanje i dužno poštovanje svim pripadnicima Armije RBiH. Posebno poštovanje i zahvalnost odajem šehidima, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima, ali i svim građanima općine Kalesija. Njihove podvige i ratne zasluge za ovo što danas imamo, nikada ne smijemo zaboraviti, a nove naraštaje moramo stalno podsjećati na to – kazao je u svom referatu predsjedavajući Općinskog vijeća Mensur Hukić.

Načelnik je pozvao sve prisutne da se Bošnjaci i patriote u Kalesiji ujedine te da rade na očuvanju općine, ali i domovine Bosne i Hercegovine.

– Oslobodili smo našu Kalesiju 23.maja 1992.godine i danas uživamo u toj slobodi, zahvaljujući našim borcima koji su za slobodu dali svoje živote. Moram vas podsjetiti i dalje moramo voditi računa i čuvati Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga Vas pozivam da se ujedinimo i sačuvamo našu domovinu – kazao je Džafić.

Prisutnima se uime Vlade TK-a obratio ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović, koji je svim Kalesijcima čestitao Dan općine i naglasio značaj oslobođenja Kalesije.

– Oslobođenje Kalesije je imalo izuzetno veliki značaj za šire područje TK-a, jer su 23.maja 1992. godine deblokirane općine Sapna i Teočak, a neprijateljska vojska je spriječena u svom prodoru prema Tuzli i drugim općinama našeg kantona – istakao je Ahmetović.

U znak priznanja za naročite zasluge građanima, organizacijama, institucijama i drugim fizičkim i pravnim licima koji su se istakli svojim radom, angažiranjem i rezultatima rada, jačanju i unapređenju razvoja općine Kalesija, u povodu 23. maja, Dana općine Kalesija, dodjeljena su općinska priznanja.

U sklopu obilježavanje ovog datuma u galeriji BKC-a “Alija Izetbegović” otvorena je i izložba slika mladih umjetnika iz škole slikanja “Vršanin”, pod rukovodstvom Fikreta Jahića-Vršanina.

Zbog epidemiološke situacije ove godine izostale su brojne kulterne i sportske manifestacije, koje su proteklih godina organizirane u povodu obilježavanja Dana općine Kalesija.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related