Općina Stari Grad Sarajevo obezbijedila stipendije za 180 učenika i studenata boračkih porodica

Date:

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas ugovore sa učenicima i studentima iz porodica boračke populacije koji su ostvarili pravo na stipendiranje u školskoj/akademskoj 2021/22. godini.

Ove godine će biti dodijeljeno ukupno 180 stipendija učenicima i studentima iz navedene kategorije, od toga je 73 učenika i 107 studenata, a iznos koji se izdvaja iz budžeta za ove namjene je skoro 170.000 KM.

Pravo na stipendiranje imala su djeca umrlih, poginulih ili nestalih branilaca, djeca RVI, demobilisanih branilaca, dobrovoljaca, organizatora otpora, ratnih vojnih zarobljenika, te djeca lica zaslužnih u odbrambeno – oslobodilačkom ratu i agresiji na BiH koji su zadovoljili uslove javnog konkursa koji je objavljen 4. novembra 2021. godine.

Kako je istakao Hadžibajrić, doprinos koji su njihovi roditelji dali za Bosnu i Hercegovinu nikada neće biti zaboravljen, a društvo ima trajnu obavezu da omogući njihovoj djeci kvalitetno obrazovanje i uslove za život.

– Posebno me raduje činjenica da među vama ima naših dugogodišnjih stipendista kojima smo pomagali i kroz srednjoškolsko obrazovanje, te nastavili i kroz visokoškolsko. Želim vam da svi uspješno završite školovanje, a mi kao lokalna zajednica smo tu za vas da vam pomognemo na tom putu – kazao je Hadžibajrić.

Dodao je kako sredstva za stipendije nikada neće biti upitna i da je ponosan što Općina Stari Grad, koja ima znatno manji budžet u odnosu na ostale gradske općine i Kanton Sarajevo, značajan dio sredstava usmjerava u obrazovanje i podršku.

– I ubuduće možete računati na nas jer ste vi budućnost naše općine i naše zemlje – poručio je Hadžibajrić.

Podsjetio je da je u posljednjih 13 godina za stipendiranje učenika i studenata Općina Stari Grad izdvojila 3,4 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Među onima koji imaju dugogodišnju podršku općine je i Adna Čomaga, studentica pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu s prosjekom ocjena 9,5.

– Mnogo mi znači ova stipendija i velika je motivacija i podstrek da budem bolja i da ostvarujem još bolje rezultate. Zahvaljujem se načelniku naše općine na svemu što radi za nas svih ovih godina. Ja sam stipendista ove općine već devet godina, od srednje škole pa evo do pete godine fakulteta. Kada završim fakultet voljela bih ostati ovdje i doprinijeti razvoju ove države, grada, a i naše općine u budućnosti – kazala je Čomaga.

Ugovor o stipendiranju danas je potpisala i Adna Ibrahimović, studentica prve godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Ibrahimović je stopostotni invalid kojoj je dijagnosticirano oboljenje zvano ihtioza.

Ova, ne toliko poznata kožna bolest, nerijetko izaziva posljedice koje dovode do invaliditeta pa i amputacije, ali Adna se cijelog života hrabro bori i istrajna je u svojim ciljevima. Jedan od njih bio je i da upiše Mašinski fakultet. Adnu i njenu majku načelnik Hadžibajrić posjetio je u njihovom domu prije tri godine kada je djevojka rekla da će jednog dana biti studentica Mašinskog fakulteta. Danas je stipendista Općine Stari Grad,  javlja Anadolu Agency (AA).

– Upisala sam Mašinski fakultet kako sam i planirala. Meni mnogo znači što sam imala ovu podršku. Nije malo da vam načelnik dođe kući u posjetu i razgovara s vama o poteškoćama s kojim se susrećete i pita kako može pomoći. Zahvalna sam za stipendiju koju sam dobila i sigurno ću istrajati da završim ovaj fakultet – rekla je Ibrahimović.

Rijad Šahović je učenik trećeg razreda Srednje ekonomske škole u Sarajevu, s prosjekom ocjena 4,8 i stipendista je Općine Stari Grad.

– Stipendiju od Općine Stari Grad Sarajevo dobivam već nekoliko godina. Ova stipendija mi omogućava da obezbijedim sve ono što mi je potrebno za školovanje i ovom prilikom želim da se zahvalim za to. Sebe u budućnosti vidim kao uspješnu osobu koja će doprinijeti razvoju naše domovine – kazao je Šahović.

Zbog higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi, potpisivanje ugovora sa ostalim stipendistima realizovat će nadležna Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu u toku sljedeće sedmice.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related