Opština Novi Grad Sarajevo traži uklanjanje bilborda s neprimjerenim porukama

U poprilično zakašnjelom otvorenom pismu navodi se da je ova Služba, kao služba lokalne zajednice na čijem se području nalazi 14 osnovnih škola sa oko deset hiljada učenika, dužna izraziti zabrinutost zbog kampanje koja se u posljednje vrijeme provodi u ime kompanije HBO.

“Smatramo da je nedopustivo da se uz najfrekventnije saobraćajnice nalaze bilbordi sa lascivnim sadržajima i porukama, koje prolaznici svih generacija svakodnevno gledaju bez ikakve mogućnosti izbora. Kada se slični sadržaji nađu na televizijskim programima, gledaoci koji to ne žele gledati mogu promijeniti kanal, dok je u ovom slučaju to nemoguće”, navodi se u otvorenom pismu upućenom Europlakatu.

„Osim toga, poruke koje se nalaze na pomenutim bilbordima direktno negiraju vrijednosti kojima roditelji i nastavnici uče svoju djecu, pristojnost i lijepo izražavanje. Stoga očekujemo da se o ovom pitanju očituju i Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo, Prosvjetno-pedagoški zavod, školski pedagozi. Ovim putem tražimo da navedene sporne poruke uklonite sa sarajevskih ulica i time pokažete da su vam interesi djece važniji od finansijske dobiti koju ćete ovom kampanjom ostvariti”, rečeno je u pismu Službe za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni integrisani razvoj Opštine Novi Grad Sarajevo upućenom Europlakatu BH.