Optužena za učešće u strijeljanju 37 logoraša iz “Sušice”: Ukinuta potjernica za Višnjom Aćimović, sudi joj se u Srbiji

Date:

Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je ukinuta mjera pritvora optuženoj Višnji Aćimović, koja je određena rješenjem tog suda od 12. oktobra 2017. godine, saopćio je Sud BiH.  

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine obavijestilo Sud o preuzimanju krivičnog gonjenja optužene Višnje Aćimović. 

– Sud je donio naredbu kojom se povlači naredba Suda broj S1 1 K 024299 17 Kro od 30.1.2019. godine, na osnovu koje je raspisana potjernica za optuženu Višnju Aćimović – naveli su danas iz Suda BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je 7. februara 2017. godine potvrdio optužnicu koja optuženu Višnju Aćimović tereti da je počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

– Optužena Višnja Aćimović se tereti da je, početkom juna 1992. godine, na lokalitetu između Metališta i Zalukovlja zvani Mračni dol koji se nalazi u neposrednoj blizini logora Sušica, općina Vlasenica, bez službenog položaja u Vojsci Srpske Republike Bosne i Hercegovine (VRS), svjesno i voljno, zajedno s više naoružanih NN pripadnika VRS-a, učestvovala u lišavanju života 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su na to mjesto dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici – navedno je iz Suda. 

Višnja Aćimović je sestra aktuelnog načelnika Općine Vlasenica Miroslava Miće Kraljevića, koji je na poziciju načelnika na izborima 2020. ponovo izabran nakon četverogodišnjeg mandata. 

Krajem 2017. godine Tužilaštvo BiH je protiv njega i još tri osobe podiglo optužnicu za ratne zločine.

Kraljević je bio komandant tzv. Specijalne policijske jedinice, čiji su pripadnici silovali, pljačkali, ubijali i zatvarali vlaseničke Bošnjake. 

(A.N./Prreporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related