Organizacija 53. Evropskog šumarskog takmičenja u nordijskim disciplinama

Date:

Veliko 53. Evropsko šumarsko takmičenje u nordijskim disciplinama (EFNS) će biti održano narednog mjeseca na nordijskim stazama Velikog polja na planini Igman kod Sarajeva.

– Projekt organizacije 53. EFNS-a bit će podržan od Vlade Kantona Sarajevo kao manifestacija od javnog interesa za Kanton i državu Bosnu i Hercegovinu – istaknuto je na sastanku organizacionog tima.

Jedan od ciljeva projekta jeste vraćanje olimpijskog sjaja Igmanu izgrađenom infrastrukturom za potrebe EFNS-a, tj. olimpijskih disciplina biatlona i skijaškog trčanja.

Kako se navodi, namjera je da Igman ponovno postane prepoznatljiv kao jedan od najmodernijih olimpijskih sportskih centara ove namjene, na kojem bi se nakon ovog sportskog događaja organizirala međunarodna i domaća takmičenja te podstakao razvoj ovih zimskih sportova.

Kazano je da se značaj održavanja EFNS-a na Igmanu ogleda i u promociji zimske turističke ponude u Kantonu Sarajevo, ali i u direktnoj koristi za turistički sektor zbog najavljenog sigurnog dolaska više od 1.000 turista, sportista i drugih učesnika ove sedmodnevne sportske manifestacije.

Najavljeno je i da će Ministarstvo privrede biti na raspolaganje organizatorima u punom kapacitetu te ih obavijestio da je novac za podršku organizaciji događaja planiran u budžetskim stavkama za 2021. godinu, saopćeno je iz Press službe KS, prenosi Fena.  

Takmičenje EFNS prvi put je održano 1969. godine u Todtnau – Shwarzwaldu u Njemačkoj.

Okuplja oko 1.000 učesnika, a osim sportskog dijela, organizatori prirede stručne seminare i stručno- turističke ekskurzije, kao i posjete kulturno-historijskim znamenitostima zemlje i grada domaćina.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related