Organizacija islamske saradnje: Brutalnost Izraela u Al-Qudsu je ratni zločin

Date:

Organizacija islamske saradnje (OIC) objavila je da brutalno postupanje Izraela u okupiranom Al-Qudsu (Jerusalemu) predstavlja ratni zločin koji zahtijeva krivično gonjenje.

U saopćenju Nezavisne komisije za ljudska prava pri OIC-u osuđena je upotreba sile i brutalno ponašanje izraelskih snaga protiv Palestinaca koji su obavljali molitvu u džamiji Al-Aksa.

Navodi se da se ovim napadima ozbiljno krše vjerske slobode Palestinaca.

– Porast izraelske brutalnosti prema palestinskom narodu tokom protjerivanja Palestinaca iz njihovih domova u istočnom Jerusalemu predstavlja ratni zločin koji zahtijeva kazneno gonjenje svih odgovornih.-

– Istočni Jerusalem sastavni je dio okupiranih palestinskih teritorija i Izrael prisilnim putem ne može zauzeti nijedan njegov dio – navodi se u saopćenju.

Upućen je također apel Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i međunarodnoj zajednici da “izvrše pritisak na Izrael kako bi odustao od nehumanih postupaka te poduzmu konkretne mjere za rješavanje ovog sukoba na sveobuhvatan i pravedan način”.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je broj povrijeđenih u intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u okupiranom Al-Qudsu povećan na 305.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju “Dan Al-Qudsa” u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related