Organizacija islamske saradnje izrazila trajnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine

Date:

Danas se u sjedištu Organizacije islamske saradnje (Organisation of Islamic Cooperation, OIC-OCI) u Džidi, ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i nerezidentni ambasador u Sultanatu Oman i Republici Jemen, te stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u OIC, Muhamed Jusić sastao s generalnim sekretarom ove organizacije Hisseinom Brahim Tahaom.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i mogućim oblicima saradnje između Bosne i Hercegovine i Organizacije islamske saradnje i njenih članica, naročito na polju održivog razvoja i ekonomske saradnje.

U saopćenju koje je izdao Generalni sekretarijat nakon ovog susreta generalni sekretar Taha je još jednom ponovio „trajnu podršku OIC-a Bosni i Hercegovini i njenoj stabilnosti, prosperitetu i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta u međunarodno priznatim granicama“.

Također je izrazio „nepohodnost očuvanja postignutog napretka“ koji je u Bosni i Hercegovini ostvaren od okončanja rata do danas.

Organizacija islamske saradnje je međunarodna organizacija s trajnim izaslanstvom pri UN-u, koja okuplja 57 država u kojima je islam državna, većinska ili manjinska religija. Smatra se drugom najvećom međunarodnom organizacijom, a Bosna i Hercegovina od 1994. u njoj ima status posmatrača.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related