Organizovan prijem za pobjednike natječaja za najsadržajniju hutbu

Tema Javnog natječaja „Kocka je haram i šejtansko djelo“ motivirala je hatibe da angažirano i odgovorno pristupe pisanju hutbe o velikom poroku koji ostavlja sve teže moralne i društvene posljedice u našem društvu. Sve hutbe pristigle na javni natječaj, po ocjeni komisija Uprave za vjerske poslove, zadovoljile su i nadmašile opće kriterije natječaja. Prema tome, Uprava za vjerske poslove je uputila svim učesnicima natječaja službeno pismo zahvalnosti na učešću, uz preporuku glavnim imamima da se adekvatno vrjednuje i dokumentira angažman hatiba na ovom planu.

Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović čestitao je i uručio priznanja pobjednicima javnog natječaja naglasivši potrebu da hatibi u svome pozivu budu kompetentni i kreativni. U tom smislu Ismail ef. Smajlović je istakao da javni natječaji u ovoj formi predstavljaju podsticaj hatibima da razmjenjuju zajednička znanja i iskustva koja će biti korisna vjernicima u njihovom životu i praksi.

Pobjednici javnog natječaja iznijeli su svoja zapažanja i prijedloge o izuzetno važnom i izazovnom segmentu hatibskog poziva koji u savremenim komunikacijskim i medijskim uvjetima iziskuje dodatnu originalnost, posvećenost i odgovornost. Konstatovana je opredjeljenost institucionalnog i stručnog pristupa misijskom djelovanju imama u kojem hatabet i vaz imaju nezamjenljivu ulogu i značaj.

(islamskazajednica.ba)