Organizovanje vjerskih aktivnosti u Švedskoj

Date:

Na osnovu konsultacija sa državnim i zdravstvenim organima, kao i drugim islamskim organizacijama,  Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj je saopštila da će se od 5. juna 2020. godine, početi sa klanjanjem džume i drugih namaza u džematu.

Za organiziranje ovih aktivnosti odgovorni su džematski odbori, koji su dužni organizovati bezbjedno obavljanje namaza i drugih aktivnosti, u skladu sa preporukama nadležnih institucija.

U saopštenju je navedeno da je neophodno redovno vršiti dezinfekciju prostorija, na vidno mjesto postaviti pismeno uputstvo za boravak u prostorijama, pripremiti dezinfekciona sredstva za ruke na ulazu u prostorije, osigurati nadziranje poštivanja mjera fizičke distance i drugih propisanih mjera.

Takođe se navodi da je neophodno omogućiti ulaz u prostorije 15 minuta prije namaskog vremena, te ih zaključati sa početkom namaza ili čim se skupi maksimalno dozvoljeni broj do 50 osoba. Ukoliko su prostorije manje kvadrature, mora se voditi računa da broj prisutnih ne ugrozi mjere fizičke distance od najmanje 1,5 metar.

Imamima je preporučeno da skrate trajanje hutbe, poslije farz namaza da prouče zajednički zikr, nakon čega se džematlije trebaju odmah razići.

Posebno je navedeno da su džematlije dužni pridržavati se ograničenja koja su propisali državni i zdravstveni organi a koje se odnose na rizične grupe i starije od 70 godina. Oni ne mogu dolaziti u prostorije za obavljanje namaza kao ni osobe sa respiratornim i drugim poteškoćama, te simptomima koji upućuju na influencu.

Osobe koje dolaze u prostorije dužne su abdest uzeti kod kuće i da sa sobom ponesu vlastitu sedžadu a rukovanje i svaki drugi fizički kontakt nije dozvoljen.

– Mole se džematlije da prije odlaska u džamiju kontaktiraju lokalni džemat i provjere način organiziranja i mogućnost prisustva džumi i ostalim namazima – navodi se u saopštenju  Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj.

(Preprood.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related