Osavremenjavanje mekteba – interaktivne table za efikasnije učenje

Date:

U mektebu Adil-begove džamije na Kobiljoj glavi u Sarajevu jučer je upriličena svečana primopredaja interaktivne table za potrebe izvođenja mektebske nastave u džematu. Ovaj projekat podržala je Općina Vogošća koja je u saradnji sa imamima ovog naselja usaglasila saradnju koja se odnosila na donaciju ovog vrijednog tehnološkog uređaja. Pored toga, još nekoliko tabli je u toku dana postavljeno u nekoliko mektebskih prostora u Vogošći, a ukupna vrijednost projekta je 40.000 KM.

Imam u džematu Hotonj, Salih Ćato kaže kako je u saradnji sa općinskim službama unapređenje mektebske nastave jedan od njihovih glavnih ciljeva za 2020. godinu.

– Želimo da najsavremenijim tehnološkim dostignućima opremimo naše mektebe, a ovo je jedinstven slučaj na području sarajevskog medžlisa, a vjerujem i šire da jedna cjelokupna općina bude opremljena tehničkim pomagalima – dodaje Ćato.

Kako dalje navodi, veliki broj djece upisan je u mekteb, a muallimi se trude da polaznicima mektebske nastave približe džamiju, islamsko obrazovanje i njihove vjeroučitelje uz nadu da će se na taj način odgojiti generacije koje će ići pravim putem.

Načelnik općine Vogošća, Edin Smajić kaže kako se u mnogim sistemima obrazovanja već sprovode ovakvi projekti te smatra kako je brojnost djece u procesu mektebskog učenja pozitivan trend.
-Ovo je ispravan put prema procesu moderniziranja i osavremenjivanja edukacije nastave koja se provodi u mektebima. Očekujemo da će se ovi vrlo vrijedni projekti sprovoditi na način da nastava postane zanimljiva i interkativna-kaže Smajić.

Nastavni plan i program Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za mektebsku nastavu će uskoro doživjeti i neke promjene, a koje će dozvoljavati muallimima da putem vannastavnih aktivnosti više razgovaraju i druže se sa djecom. Kako ističe pomoćnik glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, Malik ef. Šljivo, u novom planu i programu će se akcentizirati i odgojni segment mektebskog obrazovanja mladih.

– Upravo u našem medžlisu, u afirmaciji mektebske nastave imamo i nekoliko ozbiljnih i kvalitetnih vannastavnih aktivnosti za dječake i djevojčice-navodi Šljivo osvrnuvši se na dosadašnje programe angažiranja mladih unutar svojih džemata i mekteba u edukativna i korisna dešavanja.

Ovaj projekat osavremenjivanja mekteba predstavlja olakšan i funkcionalan pristup vjeroučitelja nastavnom planu i programu. Iako će znatno olakšati njihov rad, muallimi i dalje ostaju dosljedni misiji tradicionalnog prenošenja znanja kako bi polaznici mektebske nastave mogli njegovati univerzalne ljudske vrijednosti.

Preporod.info

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related