OSBiH domaćin Konferencije načelnika odbrane/generalštabova zemalja Balkana

Date:

ružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) domaćin su ovogodišnje 14. konferencije načelnika odbrane/generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B-9), koja će biti realizovana od 7. do 9. juna u Sarajevu.

Konferencija načelnika odbrane/generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji predstavlja izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regionu kojom se potvrđuje želja za jačanjem regionalne saradnje između oružanih snaga sa ciljem promocije regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i jačanju već uspostavljenih i traženju novih mehanizama saradnje u regiji Balkana.

Članice B-9 foruma su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Pored predstavnika zemalja članica, kao gosti ovogodišnje konferencije će učestvovati i predstavnici Vojnog komiteta NATO-a, Vojnog komiteta EU, Združene komande NATO snaga u Napulju, Komande američkih snaga u Evropi kao i predstavnici zemalja posmatrača, odnosno predstavnici oružanih snaga Hrvatske i Slovenije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related