OSCE i Pravni fakultet u Sarajevu intenzivirali saradnju u promoviranju slobode izražavanja i medija

Date:

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) i dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zinka Grebo potpisale su danas Memorandum o razumijevanju kojim se definira uzajamna saradnja u promoviranju slobode izražavanja i slobode medija u BiH.

Memorandum o razumijevanju proistekao je iz prve Škole medijskog prava o slobodi izražavanja i slobodi okupljanja na društvenim mrežama koju su, u septembru 2021. godine, zajednički organizirali Pravni fakultet i Misija OSCE-a u BiH.

 – U okviru realizacije Memoranduma o razumijevanju, Misija će pružiti podršku u izradi specijaliziranog magistarskog programa u oblasti medijskog prava. Smatramo da za mlade iz cijele zemlje i regije ovo predstavlja dragocjenu priliku za međusobne susrete, učenje i praktičnu primjenu različitih koncepata i saznanja vezanih za medijsko pravo – kazala je Kavalec.

Dekanesa Grebo je istakla da izučavanje medijskog prava ima izuzetan značaj za pojedinca, ali i cijelo društvo.

 – Zbog toga je razvijanje medijskog prava kao grane prava i naučne discipline ultimativni  i kontinuirani zadatak pravničke zajednice – izjavila je dekanesa Grebo.

Misija OSCE-a u BiH i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu ponovno su istakli opredijeljenost za prevladavanje izazova u oblasti slobode medija i slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related