OSCE-ov Kodeks značajan za izgradnju povjerenja između država članica

Date:

Pitanja vezana za kontrolu naoružanja, nasilni ekstremizam i radikalizaciju, koji vode ka terorizmu, te cyber sigurnost, bila su u fokusu trodnevne konferencije ‘Dani sigurnosti 2019’, koja je završena danas u Sarajevu.

Skup je organizirala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a okupio je predstavnike sigurnosnog sektora, akademske zajednice, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Cilj konferencije bio je ocjena napretka koji je BiH ostvarila u ispunjavanju obaveza prema OSCE-u, te izrada preporuka za provedbu mjera koje će doprinijeti unapređenju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH.

Šefica Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH Susan Penksa ističe da je taj događaj važna prilika za ključne aktere da ocijene trenutno stanje kada je riječ o provedbi obaveza prema OSCE-u u oblasti sigurnosti, strateški planiraju aktivnosti u skladu s dogovorenim prioritetima, te na taj način potvrde opredijeljenost BiH da ispuni međunarodne obaveze.

– Svi prepoznajemo značaj inkluzivnog, demokratskog i transparentnog donošenja politika rada. Na sigurnosne izazove 21. vijeka niko ne može odgovoriti samostalno, niti jedan organ vlasti, ministarstvo ili država – izjavila je.

Konferencija je bila prilika i za obilježavanje 25. godišnjice od usvajanja OSCE-ovog Kodeksa ponašanja u vojno-političkim aspektima sigurnosti, prvog multilateralnog instrumenta koji obuhvata norme i principe koji regulišu ponašanje oružanih i sigurnosnih snaga.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić naglasio je da je od iznimnog značaja da se OSCE-ov Kodeks ponašanja kvalitetno primjenjuje u svim segmentima društva.

– Bosna i Hercegovina je izgradila i gradi mehanizme i alate s kojima će praktično primjenjivati obavezujuće elemente iz Kodeksa ponašanja. U tom smislu i Ministarstvo odbrane BiH je izradilo niz podzakonskih dokumenata kojima se regulišu profesionalizam, transparentnost i etičnost u radu jer bez svih tih elemenata nemoguće je govoriti o demokratskom društvu i transparentnosti – rekao je Jusić.

Rukovodilac Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Emir Vajzović istakao je da je važno da društvo razumije da je digitalizacija donijela nove izazove za sve aktere u društvu.

– U kontekstu sigurnosti, digitalna transformacija je uvela novi set hibridnih, asimetričnih cyber izazova koji zahtijevaju odgovore državnih aktera, ali i njihovu međusobnu komunikaciju. Zbog toga je i 25 godina nakon usvajanja, OSCE-ov Kodeks značajan alat za prevazilaženje sigurnosnih izazova, sprečavanje konflikata i njihovo zaustavljanje, ali što je najvažnije, za izgradnju povjerenja između država članica OSCE-a – izjavio je Vajzović, saopćila je Misija OSCE-a u BiH.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related