OSCE pozvao NSRS da povuče nacrt Zakona o VSTV-u entiteta RS

Date:

Predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau i generalna sekretarka OSCE-a Helga Schmid pozvali su u zajedničkoj izjavi Narodnu skupštinu entiteta RS da povuče nacrt Zakona o VSTV-u RS.

Nakon usvajanja Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS u prvom čitanju u Narodnoj skupštini RS, oni su naveli da je jednostrano povlačenje iz državnih institucija protivno Ustavu Bosne i Hercegovine i podriva sveukupnu sigurnost i stabilnost zemlje.

U zajedničkoj izjavi je istaknuto da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine osnovni zaštitnik vladavine prava u BiH, te da bi uspostavljanje strukture paralelne sa VSTV BiH potkopalo sva dosadašnja postignuća u reformi vladavine prava u BiH i ugrozilo daljnji napredak u toj oblasti.

OSCE je ponovo potvrdio svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim vrijednostima.

Naglašavaju da bi povlačenje iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine bilo suprotno slovu i duhu tog sporazuma, ugrozilo bi nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a istovremeno bi proširilo prostor za nekažnjivost za počinjenje krivičnih djela.

– Pozivamo Narodnu skupštinu RS da povuče nacrt Zakona o VSTV-u RS i sve čelnike u BiH da zajedno rade na stvaranju uslova za konstruktivni politički dijalog kako bi bio postignut konsenzus za dobrobit svih građana BiH – navedeno je u zajedničkoj izjavi koju potpisuju predsjedavajući OSCE-a Rau i generalna sekretarka Schmid.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related