Osmani razgovarala sa Komšićem i Bećirovićem: Red je da BiH ratifikuje sporazum o kretanju sa ličnim kartama

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, u okviru bilateralnih sastanaka tokom samita Procesa Brdo-Brioni koji se održava u Skoplju, sastala se sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Na sastanku je između ostalog razgovarano o ratifikaciji sporazuma iz Berlinskog procesa od strane Parlamenta Bosne i Hercegovine, što je obaveza koja proizilazi iz potpisivanja sporazuma u novembru prošle godine.

Osmani je istakla da je ratifikacija sporazuma od strane vlasti BiH pored obaveze i neophodnost koja će pomoći slobodnom kretanju građana obje zemlje, što bi doprinijelo rastu komunikacije i razmjene između naroda dvije zemlje, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Skupština Kosova i četiri države regiona ratifikovali su sporazume u okviru Berlinskog procesa, od kojih jedan predviđa kretanje samo ličnim kartama sa Bosnom i Hercegovinom, pa je, prema riječima Osmani, red na Bosnu i Hercegovinu da učini isto.

Takođe, Osmani je ocijenila da bi povezivanje diplomatskih odnosa dvije države povećalo mogućnosti za produbljivanje bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Ona je istakala da bi postizanje zajedničke vizije obje zemlje da budu dio euroatlantske porodice doprinijelo miru, stabilnosti i dugoročnom prosperitetu regiona.

(Preporod.info)