Osmanović: Zakone NSRS visoki predstavnik mora staviti van snage

Date:

Potez Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS o usvajanju Nacrta zakona o entitetskom Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV-u) izazvao je brojne reakcije. Ovakav potez entiteta RS osudili su brojni političari iz Bosne i Hercegovine, entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i entiteta RS, kao i predstavnici međunarodne zajednice, OSCE-a, OHR-a, AmbasadeSAD-a, a reagovalisu i iz Evropske komisije i Brisela. 

Domaći političari protive se antidržavnom potezu te pozivaju međunarodnu zajednicu da što prije sankcioniše poteze entiteta RS.  

Adil Osmanović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Kluba SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u izjavi za Preporod.info kaže da je sve što radi Milorad Dodik i SNSD usmjereno na pokušaj destrukcije Bosne i Hercegovine.  

– Sve ovo što radi Dodik je nešto što je osmišljeno i zacrtano u Beogradu. On ide redovno po instrukcije u Beograd i nažalost te stvari realizuje u Bosni i Hercegovini. Pravljena je procjena kada i u kom momentu povući takve poteze da se vide određena politička kretanja u svijetu, u regiji pa i u samoj Bosni i Hercegovini. Sve ovo vodi “sutra” nekom lakšem secesionističkom potezu kojem je usmjerena politika SNSD-a i Dodika. A sve to kroz donošenja Zakona o medicinskim sredstvima i formiranje Agencije za lijekove na entitetskom nivou, a evo sada i Nacrt zakona o VSTV-u, što doprinosi stvaranju pravne nesigurnosti u Bosni i Hercegovini i željeda se stavi pod svoju kontrolu pravosuđe, da bi sutra kada budu povlačili određene poteze imali pod punom političkom kontrolom pravosuđe. Tu je i Prijedlog zakona o nepokretnosti kojim se želi državna imovina pripisati da je vlasništvo entiteta – navodi Osmanović. 

Stava je da je izostala prava reakcija međunarodne zajednice.  

– Svjedoci smo da nemamo adekvatnih reakcija kada su u pitanju i domaće institucije ali i OHR i međunarodna zajednica. Davno je bilo za očekivati da visoki predstavnik reaguje, da zaštiti integritet OHR-a i visokog predstavnika, on mora povući neke poteze da bi sačuvao taj autoritet. Mi smo imali do sada reakcije visokog predstavnika na određena zaključke NSRS koje su donošene, stavljao ih je van snage. Očekujem da u ovom slučaju visoki predstavnik ne ostane na tome da izražava zabrinutost i neke verbalne prijetnje, nego da, ako ništa drugo ovaj Nacrt zakona o VSTV stavi potpuno van snage i mogućnosti da se stavi ponovo u proceduru,kao i Prijedlog zakona o lijekovima i nepokretnoj imovini i nekretninama. Jedino tako se može odgovoriti na pokušaj rušenja ustavno pravnog poretka, sve u pravcu secesionističkih poteza koji će “sutra” doći ako ne bude adekvatnih reakcija – upozorio je Osmanović.  

Odgovorio je i na pitanje šta ako izostanu adekvatne reakcije.  

– Sve ide u tom pravcu. Ovdje se želi država Bosna i Hercegovina razvlastiti, želi se ojačati ponovo entitet i želi se ići u pravcu onoga što je bila politika Karadžića, koja je bila pobijeđena, da se oživi, a to je da se formira neka država srpskog naroda ili pripajanje Republici Srbiji – stava je Osmanović.  

Na pitanje da li sve to vodi oružanim sukobima, Osmanović navodi da stvari treba ozbiljno shvatiti. 

– Naravno da se prema tome ide, to je želja politike SNSD-a. Ali, kakva će biti reakcija domaćih snaga i institucija to je drugo pitanje. To treba spriječiti da ne dođemo do toga – poručio je Osmanović.  

Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić u izjavi za Preporod.info kazao je da je obaveza visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, po Dejtonskom mirovnom sporazumu, da reaguje i da ga zaštiti od onih koji ga ruše i ugrožavaju mir.  

– Aktivnosti entitetskih vlasti oko uzurpacije nadležnosti VSTV-a Bosne iHercegovine, uz ranije uzurpacije nadležnosti Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine, su napad na državu, ustavni poredak i predstavljaju provođenje tihog separatizma i podjele države – izjavio je za naš portal Salkić.  

Poručuje da je vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini trebaju da ozbiljno reaguju i sankcionišu one koji ugrožavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini. 

Na odluke NSRS oštro je reagovao i Ćamil Duraković, bivši načelnik i predsjednik Skupštine Srebrenice. Stava je da se iza ovakvih odluka ”krije” politička igra.  

– Sva haranga oko narušavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine počela je od Agencije za lijekove, evo sada i najavljenih zakona o VSTV-u entiteta RS. Zakon jeste donesen u Nacrtu u Skupštini entiteta, međutim u naredna tri mjeseca će biti provedena javna rasprava, a nakon donošenja takvog zakona, u što ja prosto sumnjam, tek nakon godinu će stupiti na snagu. To je jedna politička haranga koju oni provode kako bi ucijenili kako međunarodnu zajednicu tako i pregovarače s druge strane, odnosno probosanske političke i hrvatske stranke, za kompenzaciju da dalje ne idu s odlukama koje su najavili uključujući i formiranje odvojene vojske, poreske uprave itd. Sve je to jedna politička borba kako bi sačuvali imovinu koju bi mogli koristiti u svrhe daljeg zaduživanja entiteta RS koji je u velikom finasijskom problemu – kaže Duraković. 

Stava je da je ova priča o VSTV-u, a također i državnoj imovini jedan dio od ukopnog sistema negiranja države Bosne i Hercegovine i destruktivnog djelovanja, a sve kako bi se Milorad Dodik očuvao na vlasti i narednih mandata. 

– Ono čemu smo do sada svjedočili bile su političke prijetnje, najave ili obećanja, sada to vidimo konkretno na djelima pod plaštom čuvanja entiteta RS, ali generalno mislim da je imovina glavni ključ u svemu ovome i oni to provlače kroz različite skupštinske odluke i incijative koje podnose. Sama incijativa oko VSTV nije došla od Vlade entiteta koja predlaže zakone već je došlaod poslanika iz SNSD. Sve to govori o jednoj političkoj harangi koju lideriše i vodi Dodik – kazao je za Preporod.info Duraković.  

O Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću entiteta RS, oglasila se i Evropska komisija. 

– Posljednje glasanje u Narodnoj skupštini entiteta  RS o visokom sudskom i tužilačkom vijeću ukazuje na neprihvatljivo kršenje ustavnog i pravnog poretka. O akcijama koje potkopavaju jedinstvo Bosne iHercegovine raspravljat će se na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije – napisao je glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano. 

Iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini stajališta su da će stvaranje novog VSTV-a za entitet RS omogućiti prosperitet kriminalcima i procvat korupcije.  

– Politički lideri entiteta RS poduzeli su korak kojim potkopavaju transparentnost pravosuđa i odgovaranje za koruptivna djela. Stvorit će neustavno tijelo koje će ugroziti osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u entitetu RS – istaknuto je.  

Usvajanje Zakona o VSTV-u entiteta RS izvan je pravno dopuštenog rezonovanja, jer radi se o jednostranom, neovlaštenom pokušaju korištenja nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine od strane entiteta, izjavio je predsjednik VSTV-a Bosne i Hercegovine, Halil Lagumdžija. Reagujući na današnje usvajanje nacrta tog zakona u NSRS, Lagumdžija upozorava da svako čekanje može dovesti do teške situacije i ponavlja svoj poziv OHR-u da entitetski nacrt zakona stavi van pravne snage. 

Iz Evropske služba za vanjsko djelovanje, na čijem je čelu visoki predstavnik EU Josep Borrell, na odluku NSRS o kreiranju entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kazali su da je “nedopustivo narušavanje ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine”. Smatraju da će ovaj zakon, ako se usvoji, višestruko narušiti prava građana entiteta RS, ali i evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, te produbiti nesigurnost i nestabilnost sudstva Bosne i Hercegovine. 

EU poziva lidere u Bosni iHercegovini, a posebno one u entitetu RS, da prestanu s eskalatornim djelovanjem, te umjesto toga nastave razgovor u državnim institucijama, kako bi se adresirali svi problemi – poručili suiz Brisela.  

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related