Osniva se medresa “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjaluci

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je na redovnoj sjednici u Sarajevu donio Odluku o formiranju medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjaluci i usvojio osnivačke akte potrebne za njenu registraciju.

Na prijedlog reisu-l-uleme, Rijaset je danas imenovao Sadžida ef. Ramića za rukovodioca Ureda za hadž i umru. Na sjednici su rješavana i kadrovska i druga pitanja iz radno-pravnog statusa uposlenika IZ i institucija kojima je Rijaset osnivač.

Na sjednici je razmatran i Izvještaj Komisije za odabir Ilmihala za drugi i treći nivo mektebske pouke i prijedloge sadržaja udžbenika koji su ispunili kriterije proslijedio Vijeću muftija na očitovanje. Vijeću muftija je upućeno i uputstvo za mektebsku transkripciju kur'anskih sura latiničnim pismom u ilmihalima za mektebsku pouku koja bi trebala olakšati polaznicima mekteba i muallimima pravilno učenje sura u skladu sa tedžvidskim pravilima.

Prihvaćena je Informacija o uspostavi sistema upravljanja kvalitetom u Rijasetu i na osnovu nje je doneseno više zaključaka i zaduženja.

Usvojen je Poslovnik o radu Programskog savjeta Media centra i Poslovnik o radu Savjeta za vjerska pitanja i Savjeta za administrativna pitanja Muftijstva tuzlanskog. Također, Rijaset je dao saglasnost na Prijedlog satuta Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

(Preporod.info)