Otkloniti diskriminaciju bošnjačke djece u obrazovnom sistemu RS-a


Salkić je rješevanje ovog problema izdvojio kao jedan od svojih prioriteta u ovoj godini na funkciji entitetskog potpredsjednika.

U prošloj školskoj godini, zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika u nastavni proces, bošnjački učenici iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši izgubili su školsku godinu.

I sud je na kraju utvrdio da je bilo diskriminacije bošnjačke djece u Vrbanjcima te da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali u toj školi ona se još uvijek ne izvodi.

Također, i bošnjački učenici u Konjević-Polju nisu bili u klupama sa svojim vršnjacima u mjestima u kojima žive.

I oni su morali krenuti na instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi, jer u školi u Konjević- Polju nije im omogućeno da uče nacionalnu grupu predmeta.

Stoga Salkić ukazuje da će učiniti sve da se otkloni ta diskriminacija u obrazovnom procesu u RS-u.

On je dodao da je donošenjem uredbe Vlade RS-a o prebivalištu, Bošnjacima, povratnicima, ograničena sloboda kretanja, te ugrožena prava na izbor mjesta boravka i prebivališta.

Kao prioritet u radu u ovoj godini najavio je intenzivne aktivosti na poboljšanju ekonomsko-socijalnog statusa građana, a posebno povratničke populacije.

Neophodno je da se, kaže, omogući veće zapošljavanje i pokretanje poslovnih aktivnosti kada su u pitanju povratnici.

Sumirajući proteklu godinu, potpredsjednik RS-a je ukazao da je bila teška zbog velikih poplava, ali i da se pokazala humanost u tom teškom vremenu.

– Majske poplave i klizišta ostavile su, nažalost, najveći pečat u 2014. godini za sve građane. I reakcija koja je uslijedila u pružanju pomoći poplavljenom stanovništvu ostat će na jedan način upamćena – rekao je Salkić.

Podsjetio je i na oprečne stavove koji su pratili reakciju vlasti tokom tih vremenskih nepogoda.

Ističe i da su proteklu godinu obilježili i oktobarski opći izbori, koji su donijeli određene promjene.

– Kada je u pitanju entitet RS, ne postoji više kompaktnost stranačkog prestavljana tog entiteta u Sarajevu i vlasti u Banjoj Luci, jer je član Predsjedništva BiH iz jedne, a u Narodnoj skupštini, odnosno Vladi RS-a u većini su druge političke partije. SNSD je oslabio, a ojačale su neke druge političke snage – konstatirao je Salkić.

Salkić podsjeća da je početak prošle godine pratio i protesti i bunt građana, kao svojevrsna opomena predstavnicima vlasti.

– Sve to treba da upozori političare kod donošenja odluka o posljedicama koje imaju na građane – naglasio je potpredsjednik RS-a u razgovoru za Agenciju Fena.

U ovoj godini od bh. vlasti očekuje sveopće prihvatanje nove evropske inicijative za BiH kako bi zemlja što prije došla do kandidatskog statusa i time se poboljšala ekonomska situacija, povećala strana ulaganja i zapošljavanje građana.

(fena)