Otkud Bošnjaci na Gubavici kad su svi bili protjerani!?

Date:

Piše: Hasan Eminović

U postizbornoj halabuci koja se diže sa svih strana političkih horizonata u našoj zemlji, a i šire, posebno se po svojim anticivilizacijskim standardima izdavaju primjedbe HNS-a i HDZ-a o izbornim rezultatima u, kako to kažu, “gradskim područjima gdje su Hrvati u većini”.

Naime, kako sad za sad brojke pokazuju, u gradskom području Jug, Koalicija za Mostar osvojila je jedan mandat, u gradskom području Zapad i gradskom području Jugozapad BH blok, također, ima po jedan mandat.

Svi politički faktori na hrvatskoj političkoj sceni, gdje u javnom diskursu dominiraju stranački i ostrašćeni portali i novinari najednom su počeli problematizirati navodne fiktivne prijave Bošnjaka u naseljima Pijesci, Gubavica i Buna  (područje Jug).

Prema tim tvrdnjama, “glasači probosanskih stranaka iz drugih gradskih područja su pred izbore izvršili promjenu mjesta prebivališta kako bi utjecali na izborne rezultate”.

Činjenicu da je BH blok osvojio mandat i na Zapadu i na Jugozapadu, neki od njih pokušavaju iskorisititi da se pohvale kako su samo ta sredine u BiH istinski multietničke i demokratične. Kao da hoće reći da nigdje toliko slobode nema kao na tom “Zapadu” i tom “Jugozapadu”.

Razumijemo li na pravilan način ovu jezičku doskočicu i političku akrobaciju jasno dolazimo do zaključka da se u oba ova slučaja implicira da iz tih područja svi vijećnici u budućem Gradskom vijeću Mostara ne smiju biti opredijeljeni za probosansku politiku, pardon, moraju biti članovi HDZ-a.

Popis iz 1991. godine

Iz tih pobuda je HNS podnio krivičnu prijavu, a Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pokrenulo provjeru tih navoda o, kako to hrvatski portali i mediji izvještavaju, “masovnim prevarama na nedjeljnim izborima”.

Dok ne dobijemo odgovor koliko je Tužilaštvo zaista nezavisno ili pod kontrolom politike HNS-a bitno je podsjetiti na nekoliko važnih činjenica i postaviti nekoliko bitnih pitanja.

Na tek održanim izborima u gradskom području Jug hrvatske stranke dobile su 3.347 glasova, dok je Koalicija za Mostar osvojila 910 glasova, odnosno jedan mandat. Očigledno je HNS- u problem u prevelikom broju Bošnjaka. Izgleda da ih je previše i kad je taj broj manji od 1000.

Statistike kažu da je prema popisu iz 1991. godine na tom području živilo 1627 Bošnjaka, dok je Hrvata bilo 2040.

Jasenica: Hrvati -1279 ,  Bošnjaci – 313,  Srbi -20,  Jugosloveni – 56,  Ostali – 50

Buna: Hrvati -581, Bošnjaci -252, Srbi – 63,  Jugosloveni – 101, Ostali – 9

Hodbina: Hrvati – 121, Bošnjaci -238, Srbi -569, Jugosloveni – 81, Ostali -17

Pijesci: Hrvati -0,  Bošnjaci -256,  Srbi -116, Jugosloveni – 3,  Ostali – 1

Gubavica: Hrvati -52, Bošnjaci – 535, Srbi – 29,  Jugosloveni –  4,  Ostali – 5

Ortiješ: Hrvati – 4,  Bošnjaci -27,  Srbi -622,  Jugosloveni – 56,  Ostali – 2

Bačevići Hrvati -1, Bošnjaci -7, Srbi -420, Jugosloveni – 10, Ostali -1

Žitomilići Hrvati -2, Bošnjaci -0 , Srbi -215, Jugosloveni -0, Ostali – 0

Slipčići Hrvati -277, Bošnjaci -0, Srbi -27,  Jugosloveni – 17, Ostali – 0,

Također se zna da je Koalicija za cjelovitu, nezavisnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu na izborima održanim 1997. godine dobila 1.393 glasa.

Kako je došlo do tektonskih promjena u nacionalnoj strukturi ovog područja vjerovatno svi u ovoj zemlji znaju. S tim što je u ovom kontekstu bitno podsjetiti da su u Ortiješu (mjestu gdje se M17 račva prema Stocu i Čapljini) i Žitomislićima nikla dva potpuno nova naselja u kojem su mahom nastanjeni Hrvati iz Konjica i Srednje Bosne.

Do podataka kako je izgledala nacionalna struktura sadašnjih gradskih područja Zapad i Jugozapad 1991. godine teško je doći, no nije teško pretpostaviti ako znamo da je u užoj gradskoj zoni Mostara tada prebrojano 17.621 Hrvata, 18.414 Bošnjaka, 11.353 Srba, 14.211 Jugoslovena i 1.828 ostalih.

A sad je problem što sa Zapada i Jugozapada u Gradsko vijeće ulaze dva vijećnika iz BH bloka. Predstavlja im problem, jer teritorij u Mostaru nije podijeljen po etničkim linijama, projiciranim ratnim osvajanjima, progonom stanovništva.

Politici HDZ-a predstavlja problem što se toliki broj Bošnjaka vratio svojim domovima na Jugu, što su neki od njih, baš sad za izbore, odlučili, kao izraz patriotizma prema Državi Bosni i Hercegovini, prema rodnom selu, glasati na Gubavici, Pijescima, Buni…

E to se HNS-u ne sviđa i zato će takve provjeravati kantonalno Tužilaštvo.

Zabrinuti građani

Pritisak koji su na taj način napravili na Bošnjake koji žive na području Zapada, Jugozapada i Juga sve je veći. Ovih dana na brojne adrese zabrinuti daljim razvojem događaja neki od njih poslali su pisma u kojima izražavaju ozbiljnu dozu panike. Uplašeni su i u strahu.

Građani su u tom pismu kivni i sve političke subjekte, institucije i državne organe, jer smatraju, kako stoji u tom pismu, da su ih političke partije krajnje populistički pozivali na glasanje i čim su završeni izbori da su im okrenuli leđa.

– Gospodin Čović neće gubiti vrijeme, poduzeće sve da Bošnjake otjera iz zapadnog Mostara, jer ih ima “previše”, jer smatra da im nije mjesto u hrvatskim izbornim jedinicama. Dakle, zahvaljujući bošnjačkim/bosanskim političkim predstavnicima Bošnjaci su izvučeni na čistinu, stavljena im je meta na čelo i može se reći da je u režiji HDZ službeno počeo “lov na vještice”. Ima li iko da stane u zaštitu Bošnjaka u zapadnom Mostaru? Tzv. naši politički predstavnici se “glođu” ko će dobiti koju fotelju, a dotle HNS marljivo radi na ostvarivanju željenog izbornog rezultata. Bošnjaci i Bosanci šute na njihovu diplomatsku ofanzivu i salvu laži u pismima evropskim zvaničnicima – kaže se u pismu zabrinute građanke, koja je još dodala kako nikog nije briga što Bošnjaci i nakon 25 godina pate u ulozi Palestinaca čekajući da prestanu biti izbjeglice u svom gradu.

U pismu se, između ostalog pita “da li je li ikome palo na pamet da je krajnje vrijeme da se obnove devastirani domovi Bošnjaka?”

– Ne mislite valjda da će Hrvati to tražiti? Jeste li svjesni da svaka prodaja bošnjačkih kuća u zapadnom Mostaru završava gradnjom zgrade u koju će useliti “legitimni” Hrvati i koja će poslužiti za prijavu u CIPS-u kako se ni slučajno ne bi desilo da broj Hrvata padne i da Bošnjaci budu brojčano nadmoćniji. Dakle, Hrvati ne spavaju zimski san, budite sigurni da su već krenuli razrađivati strategiju kako Bošnjake u zapadnom Mostaru svesti, ne na procente, nego na promile. Pa, ima li iko da nešto poduzme – u vrlo oštro intoniranom pismu upozorava ova građanka.

Njene navode nismo analizirali u nadu da će svi oni čiji javni rad podrazumijeva odgovornost provjeriti da li i u čemu griješi ova građanka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related