Otvaranje 510. Dana Ajvatovice 19. juna

0
31

Otvaranje 510. “Dana Ajvatovice“ bit će upriličeno 19. juna na Musalli u Pruscu kod Donjeg Vakufa, a centralni program na ajvatovičkoj livadi u nedjelju, 28. juna.

Prolasku vjernika kroz Ajvaz-dedinu stijenu prethodit će tradicionalni, subotnji defile konjanika i bajraktara u Donjem Vakufu.

Zbog situacije s pandemijom, sadržaji ovogodišnjih “Dana Ajvatovice“ znatno su reducirani, a oni koji su planirani bit će realizirani u skladu s propisanim mjerama nadležnih organa, rekao je za Media Centar IZ Rešad Lendo, sekretar Muftijstva travničkog.

– Od sadržaja izdvajamo okrugli stol koji smo odlučili pripremiti o Ajvatovici, a povodom jubileja, 510 godina postojanja Ajvatovice i 30 godina od njenog reaktiviranja. Također, pripremamo dokumentarni film o ovoj manifestaciji koji će tretirati period od 1990 do 2019. godine. Nastojat ćemo da bude određeni broj kako kulturnih, vjerskih, edukativnih i sportskih sadržaja tako i po jedan sadržaj u svakom medžlisu na području Muftijstva travničkog – kaže Lendo.

Najavljeni su i programi koji se odnose na najugroženije kategorije stanovništva.

Tradicija “Ajvatovice” stara je više od pet stoljeća. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.s. da mještanima Prusca podari vodu.

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna, i kako se od siline tog sudara stijena razdvojila. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac.

(Preporod.info)