Otvaranjem više od osam hiljada birališta počeli izbori u Srbiji

Date:

U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena birališta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore na kojima 6.584.376 građana može svoje izborno pravo iskoristiti do zatvaranja biračkih mjesta u 20 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, Parlamenta Vojvodine i odbornike lokalnih samouprava na 8.385 biračkih mjesta u toj zemlji.

Birači na parlamentarnim izborima mogu da glasaju za 21 listu, a na pokrajinskim izborima u Vojvodini učestvuje devet izbornih lista. Uoči izbora, cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije spušten je sa pet na tri posto.

Biračka mjesta biće otvorena do 20 sati uveče, a onima koji se u momentu zatvaranja biračkih mjesta zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.

Zaštitne maske i rukavice su obavezne za članove biračkih odbora na izbornim mjestima, dok se biračima preporučuje da ih nose.

Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande, počela je 18. juna u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mjesta danas u 20 sati.

Preliminarne rezultate izbora Republička izborna komisija (RIK) će objaviti tokom noći u nedelju, a rok za objavljivanje konačnih rezultata je četvrtak, 25. juna u 20 sati, ukoliko se ne ponavlja glasanje na pojedinim mjestima.

Prva na glasačkom listiću je lista “Aleksandar Vučić – Za našu djecu”, pod rednim brojem dva je “Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma”, a zatim slijede, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, “Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor”, “Aleksandar Šapić – Pobjeda za Srbiju”.

Za njima su pred biračima liste “Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković”, “Ujedinjena demokratska Srbija”, “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca”, “Metla 2020”.

Deseti na glasačkom listiću je “Milan Stamatović – Zdravo do pobjede – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija”, zatim slijedi “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin”, “Milica Đurdević Stamenkovski – Srpska stranka Zavjetnici”.

Slijede liste “Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović”, “Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana”, “Suverenisti”, “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina”, “Grupa građana: 1 od 5 miliona”, “Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka”, “Čedomir Jovanović – Koalicija za mir”, “Ruska stranka – Slobodan Nikolić” i “Pokret Levijatan – Živim za Srbiju”.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related