Otvoren poziv za dodjelu Mirovne nagrade Mreže za izgradnju mira

Date:

Svrha nagrade je prepoznati izvanredna kreativna postignuća u promicanju tolerancije i evropskih vrijednosti, ljudskih prava i izgradnji mira. Nagrada se simbolično dodjeljuje na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra.  

Iz Mreže za izgradnju mira podsjećaju da je Mirovna nagrada ustanovljena 2013. godine, a dodjeljuje se osobama koji stoje na braniku odbrane ljudskih prava i rade na širenju načela mira i solidarnosti u svijetu i koji su napravili izvanredan doprinos međunarodnoj društvenoj pravdi i miru, te međureligijskoj suradnji. Od 2016. godine Mirovna nagrada se dodjeljuje i školama koje stoje na braniku solidarnosti, ljudskih prava i izgradnje mira. Škole se potiču da ohrabre i iskoriste inicijativu učenica i učenika u cilju stvaranja kulture mira i održivog razvoja, potičući i čitavo društvo da uči i razmišlja šta svako od nas može učiniti za bolje danas i sutra.

Dosadašnji dobitnici Mirovne nagrade od 2013. godine su bili fra Marko Oršolić, Ivica Osim, Danka Zelić, Jadranka Miličević, Aiša Smailbegović-Hadžihalilović i Jasminka Drino-Kirlić. Škole dobitnice Mirovne nagrade od 2016. godine su bile Mješovita srednja škola Maglaj, Osnovna škola Osman Nuri Hadžić iz Sarajeva i Osnovna škola Dositej Obradović iz Doboja. Dodatno su specijalne nagrade dodijeljene mladima iz Jajca, Kući dobrih tonova iz Srebrenice i aktivisti Čedomiru Glavašu, saopćeno je iz Mreže za izgradnju mira.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related