Otvoren Sarajevo Halal Fair 2018: Halal industrija “zlatna prilika” za region

Sajam je otvorio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

“Čovjeka čovjekom, između ostalog, čini i njegova svijest o onome čime se bavi. Izazovi su brojni, nedoumice su još veće. Vrlo je teško znati šta se nalazi na našim trpezama i šta je od toga lijepo i zdravo. U BiH halal nije trend odnosno tek neka pojava. Halal je kontinuitet i sastavni je dio naše tradicije i načina življenja. Halal standardni, certificiranje izraz su potrebe da odgovorimo na izazove vremena kako bismo bili sigurni da je hrana koju jedemo halal i zdrava”, rekao je Kavazović.

Posebno je to prilika, kako je kazao, da se za bh. firme otvore velika tržišta muslimanskog svijeta.

“Promocija halala nije bitna samo za muslimane”, pojasnio je Kavazović.

U svom obraćanju Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI), koja je organizator sajma, naglasio je da je regionalnim kompanijama ponuđena “zlatna prilika“, koju bi tokom naredna tri dana trebali iskoristiti.

“Halal revolucija prevazilazi političke, kulturne i etničke granice. U posljednjih nekoliko godina, ušla je u mainstream. Multikulturne populacije jugoistočne Azije i muslimanske zajednice Evrope i Sjeverne Amerike koriste halal industriju za vlastiti razvoj. Ovo je naročito tačno jer halal tržište postaje zanimljivo i nemuslimanskim potrošačima koji povezuju halal sa etičkim potrošačima i zdravim životnim stilom”, rekao je, između ostalog, Bukvić.

Naveo je da se kroz regionalnu saradnju i zajednički angažman može napraviti puno više nego izolovanim naporima.

“Halal ekomonija je prilika da se generiše izvoz, a ne socijalnopolitička pitanja. Uzmite, na primjer, vlade Australije i Novog Zelanda koje su prepoznale priliku i važnost izvoza na halal tržišta. Uticaj na njihove ekonomije je bio ogroman. U narednim danima, organizatori SHF-a ocijenit će sopstveni uspjeh po uspjehu učesnika. Potrudili smo se da vam ponudimo zlatnu priliku i nadam se da će vam naredna tri dana otvoriti oči i omogućiti nova umrežavanja, ideje i profit“, poručio je Bukvić.

Mahathir bin Mohamad, premijer Malezije obratio se prisutnima video porukom iz New Yorka. Tom prilikom je kazao da mu je izuzetno zadovoljstvo što je počasni osnivač SHF, kao i Sarajevo Bussines Foruma.

“Nadam se da će SHF trajati i narednih godina i postati najistaknutiji sajam u jugoistočnoj Evropi. Malezija će i dalje podržavati ovaj događaj. Naši vladini službenici učestvuju na SHF-u, kao i dosta privatnih kompanija. Malezija je lider u halal ekonomiji. Ohrabreni smo činjenicom da se halal industrija kontinuirano razvija i raste. Turisti iz Malezije imaju sve veći interes za jugoistočnu Evropu u kojoj je enorman potencijal za razvoj halal industrije.

Širom svijeta rastuća muslimanska populacija povećava svoje napore i snagu, ali halal industrija nije ograničena samo na muslimansku populaciju, već i na zapadna tržišta. SHF može postati platforma za velike investicije u BiH i regionu i može zadovoljiti globalne zahtjeve tržišta, uključujući i evropsko, gdje egzistiraju milioni muslimana“, poručio je malezijski premijer.

Israfil Kuralay, potpredsjednik Istanbulske trgovinske komore naglasio je da događaji poput SHF-a ne samo da dovode do poslovne saradnje, nego da i kulturno zbližava zemlje.

“Za nas je jako važan mir i sigurnost. Islamske zemlje su u izložene teškim problemima, govorimo o globalnim događajima s kojima su suočavaju. Prolazimo kroz težak period i jako je važno da imamo jedinstvo i međusobnu podršku. Turska pokušava pomoći mnogim zemljama i muslimanskim prijateljima na sve načine i bori se da to ostvari. Naše veze koje postoje među islamskim zemljama, koje su svestrane, predstavljaju mostove povezivanja naših zemalja. Ovaj sajam je konkretan primjer kako uspostaviti bliske odnose među ovim zemljama. Zaista trebamo jesti ono što je halal. Stoga sve organizacije koje podržavaju halal tržište vrlo su važne“, kazao je Kuralay i dodao:

“Ono što želim naglasiti je da 1,8 milijardi muslimana u svijetu ima potrebu za halal proizvodima, koji nisu samo hrana, nego i brojni drugi. To je slučaj i u drugim zemljama, recimo Brazil je među najvećim izvoznicima i uvoznicima halal proizvoda. Možemo vidjeti koliko sve zemlje imaju veliki potencijal. U Turskoj svake godine bilježimo sto postotni porast halal tržišta. Standardi i proces certifikacije je nešto gdje možemo sarađivati“.

 Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo poželio dobrodošlicu svim gostima i učesnicima SHF-a, te dodao da je Sarajevo najbolje mjesto za promociju biznisa i da će u narednom periodu postati lider sajamskog poslovnog komuniciranja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na otvaranju Međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2018., podsjetio je da pored brojnih biznis foruma i privrednih sajmova, koji se održavaju širom Bosne i Hercegovine, od kojih su neki postali prepoznatljivi na regionalnom i međunarodnom nivou, ovaj sajam daje novu dimenziju Sarajevu i Bosni i Hercegovini. 

“Sarajevo halal sajam vidim, ne samo kao promotora aktivnosti usmjerenih ka jačanju bosanskohercegovačke ekonomije i na kontinuiranom povezivanju privrednika, nego i kao jednu od vrlo perspektivnih strateških poveznica privrede cjelokupnog regiona”, rekao je Zvizdić.

Podijelio je i rezultate koji su ostvareni u vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine, i koji još jednom, potvrđuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj i poboljšanje ukupne ekonomske situacije u BiH, kao i povećanje nivoa konkurentnosti bosanskohercegovačkih proizvoda i bh. ekonomije.

Kako je kazao, rast GDP-a je u 2017. godini bio iznad tri posto, i taj trend se nastavio i u 2018. godini, a obim vanskotrgovinske razmjene BiH se u 2017. godini prvi put približio iznosu od 30 milijardi KM.

Rast izvoza kao ključnog indikatora privrednog razvoja u 2017. godini je bio među najvećim u regionu i iznosio je 17,5 posto, – u ovoj godini imamo još bolje rezultate, Bosna i Hercegovina je u osam mjeseci ove godine ostvarila rast izvoza za 10,8 posto veći nego u istom period prošle godine.

Najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH je EU u koju izvozimo više od 72 posto proizvoda. 

“Bosna i Hercegovina je u 2017. godini imala 800 miliona KM stranih ulaganja, što je povećanje od 38 posto u odnosu na 2016. godinu, i taj trend rasta se nastavlja i u 2018., jer BiH poslije provedenih brojnih reformi postaje jedna od najatraktivnijih destinacija za strane investiture iz regiona, EU i cijeloga svijeta”, poručio je Zvizdić.

Naravno, prema njegovim riječima, “obaveza i čvrsto opredijeljenje je da ćemo nastaviti sa ekonomskim i socijalnim reformama, unapređenju poslovnog okruženja, jačanju vladavine prava i daljoj stabilizaciji političkih i društvenih prilika, jer to smatramo ključnim preuvjetima daljeg dinamiziranja ekonomskog razvoja”.

“Zbog toga, poštovani privrednici i poštovane dame i gospodo i ovaj sajam vidim kao odličnu priliku za nove investicije, jer tržište halal proizvoda ima veliki potencijal kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Trište islamskog svijeta je veliko, govorimo o populaciji od oko 1,8 milijardi stanovnika, što čini oko 24 posto svjetske populacije”, rekao je Zvizdić.

Ukupno tržište halal proizvoda (hrana, piće, putovanja, finansije, moda, farmaceutski proizvodi, kozmetika, turizam itd) iznosi više miliona dolara, a u 2016. iznosilo je oko 5,73 triliona dolara. Pretpostavlja se da je ukupna veličina globalnog tržišta samo halal hrane dostigla vrijednost od 1,4 triliona dolara u 2017.

To je veliko tržište i za to tržište proizvođači su sve više zainteresovani i BiH, kako je kazao, mora biti dio takvih procesa. 

“Zbog toga mi je drago da u Bosni i Hercegovini postoji više od 80 kompanija koje imaju halal certifikat, dok ih u regiji ima nešto više od 120, s više od 4.500 proizvoda i usluga. Imamo veliki broj certificiranih proizvođača koji pokušavaju izaći na tržište”, pojasnio je Zvizdić.

Kako je kazao, imamo veliki broj certificiranih proizvođača koji pokušavaju izaći na tržište. Nada se da će se kroz ovaj sajam, aktivnom saradnjom i razmjenom informacija, otvoriti vrata našim proizvođačima da ostvare poslovne kontakte i pretvore ih u nove i velike ugovore koji će rezultirati izvozom bosanskohercegovačkih proizvoda na svjetsko tržište.

“Sarajevo Biznis Forum je otvorio nova vrata za investitore u Bosni i Hercegovini i kroz svoje postojanje od jedne decenije postao je prepoznatljiv bosanskohercegovački i regionalni brend. Iskreno se nadam da će i Sarajevo halal sajam postati tradicionalni sajam koji će okupljati privrednike iz BiH, regiona i cijelog svijeta”, dodao je Zvizdić.

Halal tržište najviše prepoznaje prehrambenu industriju, najviše firmi je i certificirano u toj oblasti, ali halal pokriva i ostale industrijske grane, kao što su turizam, farmaceutska i kozmetička industrija, usluge bankarstva…

Za učešće na “Sarajevo Halal Fairu“ prijavilo oko 100 izlagača iz tridesetak zemalja svijeta. Tokom tri dana trajanja SHF-a biće omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Indonezije…

“Sarajevo Halal Fair“ održava se u Centru Skenderija i trajaće od 27. do 29. septembra ove godine. Organizatori su BBI banka, Islamska razvojna banka i Islamska zajednica u BiH. Globalni medijski partner prvog SHF-a je Anadolu Agency (AA).