Otvorena književna manifestacija Sarajevski dani poezije

U ovogodišnjem 56. izdanju manifestacija će ponuditi četrdesetak događaja na različitim lokacijama u Sarajevu, uz učešće 50 gostiju, te pjesnike ne samo iz BiH i regije, već i Njemačke, Turske, Irana, Kine, Švicarske…

Direktor Festivala Nazif Hasanbegović pozdravio je zvanice, naglasivši da prisustvuju otvaranju jedne od najstarijih evropskih manifestacija koja je duboko upisana na kulturnu mapu Evrope, prenoseći u svijet domete kulturnog stvaralaštva BiH.

Najavio je novo, drugačije festivalsko izdanje s namjerom da se iskorači u novi okvir te približi mladoj publici.

Književnik i predsjednik Društva pisaca BiH Dževad Karahasan istaknuo je da je san organizatora da se manifestacija Sarajevski dani poezije uvijek iznova mijenja, prepozna i otkrije, vjerujući da Festival treba i mora da živi sa svojim gradom i reaguje na šum vremena, ali i ozbiljne nedostatke u bh. kulturi.

– Ove godine Festival ulazi u netradicionalne prostore, svugdje gdje se ljudi susreću i razgovaraju. Želimo obilježiti Festival duhom razgovora – ustvrdio je on.

Riječi dobrodošlice gostima uputio je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, posebno potcrtavši radost što je manifestaciju otvaranja ugostila upravo Vijećnica, kao svojevrsni simbol otpora i obnove Sarajeva.

– Sretan je grad kojeg pohode takvi bardovi pisane riječi. Ovaj Festival, kao jedna od najuglednijih manifestacija, zajedno sa drugim festivalima koji se održavaju u gradu tokom godine, upisuju Sarajevo i BiH na kulturnu mapu Evrope i svijeta – podvukao je gradonačelnik.

Nakon svečanog otvaranja, predstavljen je i časopis “Život” posvećen Sarajevskim danima poezije, a u narednim danima uslijedit će bogat cjelodnevni festivalski program.

Manifestacija Sarajevski dani poezije postojanje je počela 1962. godine s ciljem očuvanja i unaprjeđenja književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u BiH, a Društvo pisaca BiH svake godine dodjeljuje nagradu “Bosanski stećak” koja je ove godine pripala znamenitom njemačkom piscu, publicisti i prevodiocu Michaelu Kruegeru.

(FENA)