Otvorena obnovljena džamija u Oglečevi

 

Iz printanog izdanja

 

Obnova džamije trajala je oko dvije godine, a ukupni troškovi iznosili su oko 90.000 KM, od čega je najveći iznos obezbijedilo Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica. Najveći pojedinačni donator je Senad Islam.

Svečanosti otvaranja obnovljene džamije u Oglečevi prisustvovali su izaslanik reisu-l-uleme Mustafa ef. Spahić, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde Rasim ef. Džafić, glavni imami sa područja Muftijstva goraždanskog, premijer BPK Goražde Emir Oković, načelnik Općine Goražde dr. Muhamed Ramović, brojni zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK i Općine Goražde, delegacije bratskih općina iz Turske i veliki broj vjernika iz više gradova BiH.

O tome koliko je za vjernike u Oglečevi, ali i sve vjernike važno obnavljenje džamije govorili su Rasim ef. Džafić, načelnik Goražda dr. Muhamed Ramović, premijer BPK Goražde Emir Oković.

Svima koji su pomogli obnovu džamije zahvalio se i Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski, koji je, između ostalog podsjetio da se svečanost otvaranja obnovljene džamije održava u okviru programa manifestacije „Dani Husein ef. Đoze“.

Mustafa ef. Spahić, izaslanik reisu- l-uleme, u svom obraćanju govorio je o značaju predanosti vjeri i vrijednostima koje vjera islam nudi, o vrijednostima svih vjerskih objekata kao i o potrebi uspostavljanja dobrih međuljudskih odnosa.

Prilikom samog čina otvorenja džamije profesoru Spahiću je ključeve džamije uručila djevojčica Anida Popović, polaznica mektebske nastave u Kopačima. Izaslanik reisu-l-uleme Mustafa ef. Spahić je objekat džamije proglasio vakufom Islamske zajednice u BiH i ključeve džamije predao Šaćiri Islam, majki pojedinačno najvećeg donatora, koja je otvorila džamiju. U programu svečanosti otvaranja obnovljene džamije u Oglečevi izveden je i prigodan vjerski program.