Otvorena VIII Internacionalna umjetnička kolonija “Sarajevo 2020”

Date:

U Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu danas je otvorena VIII Internacionalna umjetnička kolonija “Sarajevo 2020”, a koja će trajati do 26. augusta.

Tema kolonije je “Snoviđenja” i umjetnici će u svojim djelima oslikati viziju, osjećanje i sve ono što izazove njihovu pažnju.

Mirsada Baljić, voditeljica ove kolonije, kazala je da su nastojali ispoštovati sve mjere zaštite.

– Htjeli smo da ispoštujemo sve preporuke i sve mjere zaštite od virusa i da nikoga ne dovedemo u opasnost. Što se tiče tehnika, umjetnička djela na koloniji će biti rađena u tehnikama ulje i akrilik na platnu. Ja preferiram da prepustimo umjetnosti da radi svoje, da boja koja se nađe na našim platima oslika snoviđenje – izjavila je ona.

Saradnik Adis Lukač rekao je da je u realizaciju projekta uključeno devet eminentnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.

– Počasni član je akademik Dževad Hozo, zatim učestvuju Edin Numankadić, Dževdet Nikočević, Ćazim Hadžimejlić, Gwen Jones, Hamzalija Muhić, Amra Kozić, Ilonka Jasak, Adela Nurković Kulenović, Muhamed Pjevo. Ono što je interesantno jeste da će, iako je ista tema, radovi biti potpuno različiti, ali će činiti jedan mozaik u kojem ćemo svi uživati – istakao je Lukač.

Umjetnik Edin Numankadić je izjavio da se uprkos panedmiji, održava kontinuitet kolonije.

 – To je mali prilog kulturnom životu Sarajeva u ovim teškim vremenima, kao što smo znali i u ratu praviti izložbe tako je pravimo i danas, to govori o našoj svijesti i našem odnosu – poručio je.

Poslije radionice bit će postavljena i izložba koja će biti otvorena od 26. do 30. augusta.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related