Otvorenje izložbe “Arapska kaligrafija u srcu Igmana” 14. januara

Date:

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo u Igmanskoj džamiji će biti postavljena izložba “Arapska kaligrafija u srcu Igmana”.

Izlagači na ovoj izložbi su mladi umjetnici iz Mostara, Gradačca, Bihaća, Jajca i Sarajeva; Edina Jugo, Sinanudin Bajrić, Salko Junuzović, Zana Tahirović Hadžić, Elvedina Cokoja Hebib, Fikret Čančar, te Abdulhak Hadžimejlić koji će ujedno i govoriti o izložbi.

Govoreći o značaju ove izložbe, Hadžimejlić je podsjetio na čvrstu vezu kaligrafije sa Objavom, naglasivši kako ona kod posmatrača budi lične asocijacije na kur’anski tekst.

– Kaligrafija kao prva islamska umjetnost je došla je zajedno sa Plemenitim Kur’anom pa upravo zbog zdravog korijena, to je umjetnost koja je jačala i granala se na više od 30 pisama kroz 14. stoljeća, te bivala nezaobilazni segment u ukrašavanju džamija, medresa, hanikaha, turbeta, česmi te drugih sakralnih objekata, bez obzira na sve prepreke kroz civilizacije, sve do danas – kazao je Hadžimejlić.

Uz navođenje svrhovitosti izbora džamije na Igmanu za postavku ove izložbe, Hadžimejlić ističe kako je važno da jedan objekat takve važnosti svjedoči umjetnosti koja je godinama njegovana u našoj domovini. 

– Arapska kaligrafija u našoj domovini je uvijek imala posebno mjesto, a koja će uz Allahovu pomoć i vrijedan trud naših kaligrafa živjeti do Sudnjeg dana! Igmanska džamija kao srce čistog Igmana biće svjedok izložbe arapske kaligrafije, Allahove čiste riječi i velikog aška insana prema harfu – poručio je Hadžimejlić.

Pored navedenog, izbor izložbenog prostora je i svojevrsno priznanje vrijednom džamijskom odboru zbog njihove posvećenosti, truda i pažnje koju pokazuju u svim aspektima održavanja džamije. 

Program otvaranja izložbe će biti upriličen u petak, 14. januara nakon džuma-namaza, a sama izložba će biti otvorena za posjetioce petkom od 12:00 do 14:30 sati; zaključno sa 28 januarom.

271733747_1539401219769575_9111671739314561569_n.jpg - Otvorenje izložbe “Arapska kaligrafija u srcu Igmana” 14. januara

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related