Palestina osudila američku odluku o označavanju proizvoda iz jevrejskih naselja

Date:

Palestina je u četvrtak osudila novu američku odluku o označavanju proizvoda iz jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema američkoj odluci, proizvodi iz jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali bit će označeni kao da su proizvedeni u Izraelu.

– Odluka predstavlja pravnu i moralnu degradaciju u vezi s pranjem ilegalnih proizvoda iz jevrejskih naselja – naveli su iz Ministarstva zdravstva Palestine.

Ministarstvo je dodalo da je riječ o “pokušaju ozakonjenja krađe palestinske zemlje i njihovih proizvoda kao i poticaju Izraelu da počini ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nad palestinskim narodom”.

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine osudilo je također sve odluke administracije odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kojima se podržava izraelska okupacija.

Izraelski dnevnik “Haaretz” naveo je u četvrtak da prema odluci Američke agencija za carinu i zaštitu granica “proizvodi iz izraelskih naselja koji se prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama moraju biti označeni kao ‘proizvod Izraela’ ili slično”.

Izraelski pokret za ljudska prava Peace Now (Mir Sada) tvrdi da je u protekle četiri godine, otkako je odlazeći američki predsjednik Trump stupio na dužnost, udvostručen broj izraelskih naselja na okupiranom palestinskom teritoriju, prenosi Anadolija. 

(Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related