Palestina osudila izrelske razvojne planove u Jerusalemu

Date:

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je osudilo izraelski plan za razvojne projekte u gradu Jerusalemu koji je premijer Benjamin Netanyahu odobrio u ovoj sedmici.

– Novi plan vrijedan 57 miliona dolara ima za cilj produbiti judaizaciju grada silom i stvaranjem novih činjenica na terenu u korist okupatorskog narativa i njegovih lažnih tvrdnji – navodi ministarstvo u saopćenju za javnost.    

– Sav novac uložen za provedbu okupatorskih planova i judaizacije Jerusalema nikada neće donijeti uspjeh. Sve okupacijske mjere represije i širenja naselja, kao i napadi na naš kulturni identitet, propast će – dodaje ministarstvo.

U ponedjeljak je Izraelski radio javio da je  Netanyahu instruiran da pripremi razvojni plan grada Jerusalema vrijedan 200 miliona šekela (57 miliona  dolara), i da ima za cilj poboljšati infrastrukturu i razviti turizam u gradu.

Palestinci žele da istočni dio Jerusalema, koji je okupirao Izrael 1967. godine bude prijestonica palestinske države, dok Izrael insistira da je grad njegova nepodijeljena vječna prijestonica, prenosi Xinhua.

(Fena9

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related