Palestina poziva na pritisak na Izrael da omogući glasanje u istočnom Jerusalemu

Date:

Palestina je uputila pisma međunarodnim akterima, tražeći od njih da izvrše pritisak na Izrael da omogući održavanje predstojećih palestinskih izbora u istočnom Jereusalemu, saopćio je palestinski premijer Mohammed Ishtaye.

Tokom online sastanka vlade, Ishtaye je kazao da su pisma upućena Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji, Sjedinjenim Državama i Rusiji putem palestinskog ministarstva vanjskih poslova.

– U pismima se traži od međunarodnih aktera da obavežu Izrael na potpisane sporazume koji dopuštaju Palestincima u istočnom Jerusalemu da učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za 22. maj – kazao je.

Ishtaye je naglasio da su sve palestinske frakcije postigle konsensuz o održavanju parlamentarnih izbora na svim palestinskim teritorijama, među kojima je i istočni Jerusalem.

Palestina je u februaru objavila da se zvanično obratila izraelskoj vladi, zatijevajući od nje da omogući Palestincima u istočnom Jerusalemu da učestvuju na parlamentarnim izborima.

U četvrtak je Palestinska centralna izborna komisija (PCEC) objavila da su 36 izbornih listi prijavljene za parlamentarne izbore, uključujući Palestinski islamski pokret otpora (Hamas), ljevičarske stranke, nezavisne ličnosti, mlade i žene.

U januaru je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas objavio da će opći izbori u 2021. godini uključivati parlamentarne izbore 22. maja, predsjedničke izbore 31. jula i izbore za Palestinsko nacionalno vijeće, najviše tijelo za donošenje odluka Palestinske oslobodilačke organizacije, 31. augusta.

Posljednji palestinski predsjednički izbori održani su u martu 2005. a parlamentarni izbori u januaru 2006. godine, prenosi Xinhua.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related