Palestina se povukla s funkcije predsjedatelja Arapske lige

Date:

Šef palestinske diplomatije Riyad al-Maliki saopštio je da se Palestina odriče predsjedavanja Arapskom ligom i na taj način iskazuje protest zbog normalizacije odnosa između zaljevskih zemalja i Izraela.

On je u Ramallahu kazao da Palestina neće predsjedavati Arapskom ligom zbog toga što su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein normalizirali odnose sa Izraelom, a što je suprotno Arapskoj mirovnoj inicijativi koju je ranije usvojio Generalni sekretarijat Arapske lige.

Al-Maliki je također kazao da neke jake zaljevske zemlje nisu osudile taj čin UAE i Bahreina i da je izvjesno da osuda neće moći biti usvojena ni u Arapskoj ligi, prenosi Anadolija.

– Za vrijeme predsjedavanja Arapskom ligom nam ne bi bila čast vidjeti arapske zemlje koje trče da normaliziraju odnose s okupatorskom državom Izrael – kazao je Al-Maliki.

Naglasivši da se Palestina ne povlači iz Arapske lige, Al-Maliki je kazao da će nastaviti sarađivati sa članicama poput Alžira i Kuvajta koji su odbili ponudu normalizacije odnosa sa Izraelom.

Ministri vanjskih poslova članica Arapske lige su se 9. septembra sastali u online formatu, ali nije usvojena odluka kojom bi se osudio čin normalizacije odnosa sa Izraelom.

Članice Arapske lige su 2002. godine u libanskom Bejrutu usvojile Arapsku mirovnu inicijativu koja predviđa da niti jedna članica te organizacije ne priznaje Izrael sve dok ne bude uspostavljena nezavisna država Palestina u granicama iz 1967. godine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related