Palestina – Zavojima stida rane nemoći previjamo

Date:

Piše: Mustafa Bećirović

Ne postoji Bajram u kojem mirne savjesti možeš doživjeti radost, a da ti duša ne krvari bolom. Kad čuješ riječ Palestina, zavojem stida previjaš rane nemoći i beznađa. Pod ruševinama Gaze umire i nestaje ljudski Svijet i vjera muslimanskog Ummeta. Zastave nade spuštajmo na pola koplja.

Dok sam gledao rušenje nebodera u Gazi, unuk me pita: – Dedo, je l’ ono crtani?

– Jeste – rekoh – i to pravi, iscrtan prije sedamdesetak godina. I sad je ekraniziran, sada se prikazuje na televiziji da gledamo iz toplog doma, ne moramo ići u kino.

Pita me ko puca i jesu li meci pravi.

– Jesu, pravi su meci i puca jedan čiko koji će za koju godinu dobiti Nobelovu nagradu za mir. U crtanim filmovima za djecu uvijek dobri pobjeđuju zločeste, a ovaj crtani film kojeg gledaš, napravili su zločesti i pobjednici su oni! – rekoh.

Ugasio sam televiziju i objasnio unuku da je pisalo “roditeljska pažnja”, te da se ne preporučuje film starijima od 60 godina.

Dok me uznemireno i tužno gleda, pita nana:

– Dedo, hoćemo li postiti još šest dana? Ušutio sam i pogled'o je preko oka.

Dok držim unuka u krilu, kćerka pita: – Dedo, šta se ovo dešava s islamskim svijetom?

Zapalio sam i odhukn'o. U nekim trenucima nema veće grmljavine od šutnje. Ljutnja i bijes su munje koje osvjetljavaju njenu tamu.

– A koji islamski svijet? – upitah.

– Pa, valjda Arapi, Iranci, Turci..? – reče.

– Možda misliš na “Daru-l-Islam”?

– Ne znam šta ti je to – odgovori mi kćerka.

– E to su ti zemaljske granice koje su nekada davno definirali “islamski eksperti”. To bi trebalo značiti područje mira i blagostanja, jer je islam, odnosno Božija Knjiga dotakla te zemaljske prostore i narode koji žive na njima. Sve izvan toga je “Daru-l-Harb”, tj. područje ratne zone i neprijateljstva s onima koje Božija milost nije dotakla.

– A u kojoj smo mi zoni ako smo muslimani i ako smo dio “islamskog svijeta”, ili “Ummeta”? – začuđeno će kćerka pitati. 

– I samo da još dodam, reče, ima li tih podjela u Kur'anu i da li je Muhammed, a.s., imao neko znanje o Zapadnom svijetu ako mu je objavljena sura Rimljani iz koje iščitavamo da su se muslimani radovali njihovoj pobjedi u ratu protiv Perzijanaca?

– Kćeri moja, ja takvu podjelu svijeta nisam našao u Kur'anu. Takva podjela potpuno se suprotstavlja temeljnoj poruci Božijoj: “Poslali smo te (Muhammede) kao milost svjetovima”. Takva podjela svijeta u ime islama omogućila je njegovo dugogodišnje urušavanje, ismijavanje, ponižavanje od onih koji se pozivaju na njega. Kada bi se iščitavao Kur'an po volji Božijoj, taj svijet, zvani islamski, ne bi ni nalik bio ovom današnjem.

Što se tiče nas muslimana, mi u Bosni nismo ni između Istoka ni Zapada. Mi smo od 1050. godine narod koji brani Bosnu od podjele. Tako kaže Elisabeth Claverie u knjizi “Gospini Ratovi”. Sada smo, kćeri, u procesu palestinizacije Bosne i palestiniziranja Bošnjaka. Možemo opstati samo ako budemo pripadali samo sebi, ni Daru-l-Islamu, ni Daru-l-Harbu. Nama treba samo onaj Poslanik koji je u sukobu imperija bio Čovjek mira i kompromisa, izuzev jednog, u čemu nema kompromisa, a to je teološki. Znači, čovjek slobode i renesanse, sa svima koji tome teže. I ratnik protiv nasilja. Kao što ne možemo naše postojanje zadržati i održati ideologijom zla, isto tako, ne možemo opstati u pripadnosti muslimanskim mezhebima koja su zapravo izmiješana, vjerska, nacionalna, politička i plemenska “evanđelja” ispisana ljudskim perom pa rečeno ovo je “Knjiga”. Nama je Bog učinio dostupnom Svoju Knjigu i podario nam razum za vlastito iščitavanje njenih redaka i onoga što je između njih. Palestina je razultat propalog uma i dostojanstva “islamskog” svijeta u mezhebskim tvrđavama ili piramidama njegovih faraona – kazah joj, iskreno se nadajući da će shvatiti svu težinu hala našeg.  

Tekst odražava stavove autora, a ne nužno i stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related