Pandemija COVID-19: U Španiji za 24 sata umrlo 738

Date:

U protekla 24 sata od posljedica zaraze korona virusom u Španiji je preminulo 738, a registrirano je i novih 7.937 slučajeva zaraze, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo zdravstva Španije saopćilo je da je od početka epidemije u toj zemlji korona virusom zaraženo ukupno 47.610 ljudi, a da je od posljedica zaraze preminulo 3.434 oboljelih.

Španija je tako po broju umrlih preskočila i Kinu u kojoj je od zaraze korona virusom umrlo 3.281 osoba, a na vrhu liste zemalja sa najviše smrtnih slučajeva je Italija u kojoj je umrlo 6.820 ljudi.

Jučerašnji bilans od 738 umrlih u Španiji treći je najveći dnevni bilans u jednoj zemlji od početka pandemije. U Italiji je jučer umrlo 743 oboljelih, a rekordna 793 smrtna slučaja u jednom danu također su zabilježena u Italiji i to u subotu.

Iz resornom španskog Ministarstva saopćili su da je dosad u toj zemlji izliječeno 5.367 zaraženih.

Epicentar širenja korona virusa u Španiji i dalje je Madrid u kojem je od posljedica zaraze umrlo 1.825 ljudi, a zabrinjava brzi rast broja zaraženih i Kataloniji.

Među zaraženim u Španiji je i najmanje 5.400 članova medicinskog osoblja koje radi u izuztno teškim uvjetima i velikoj oskudici osnovnih zaštitnih sredstava poput maski, rukavica i zaštitnih odijela.

Kriza izazvana širenjem korona virusa u Španiji je pogodila i ekonomiju pa svakodnevno raste broj firmi koje najavljuju otpuštanje radnika.

Najteže su pogođeni autoindustrija, turizam, prehrambena industrija, transport i tekstilna industrija. Bez posla bi moglo ostati 1,5 miliona Španaca.

Vanredno stanje u Španiji uvedeno je 14. marta i završava 29. marta, a danas je parlament najavio produženje do 14. aprila.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a potom se proširio u 170 država i teritorija u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta proglasila globalnu pandemiju.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related