Panel diskusija na temu: Nezavisnost Bosne i Hercegovine – prošlost, sadašnjost i budućnost

Date:

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS UNSA) organizira panel diskusiju na temu Nezavisnost Bosne i Hercegovine – prošlost, sadašnjost i budućnost koja će se održati u sarajevskoj Vijećnici 25. februara 2020. godine u 14:00 sati.

Učesnici na panelu su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva Šefik Džaferović, član predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 1993. do 1995. godine i Miro Lazović, predsjednik Skupštine RBiH od 1992. do 1996. godine koji će govoriti o nezavisnosti, suverenosti i političkim kretanjima naše zemlje, ali i rušilačkim retorikama koje su danas prisutne.

„To su otprilike i pitanja koja ćemo postaviti našim panelistima jer su oni aktivno bili sudionici tih procesa te branili našu domovinu na jednom političkom nivou. Čini mi se da se te politike nisu utišale, ali da je agresija dobila drugu formu koja više nije oružana nego na kulturnom i političkom planu“, kaže predsjednik Studentskog parlamenta UNSA, Hamza Vahid El-Din.

O izučavanju historije naspram manipulacije činjenicama

Tema panela sugerira širok opseg a naslov podrazumijeva i osvrt na historijske odrednice Bosne i Hercegovine.

„Historija je nauka koja je najpodložnija manipulacijama i iz tog razloga stavljamo veliki akcenat na taj segment jer ne dozvoljavamo da se s našom historijom manipuliše i da se fabricira“, dodaje Vahid El-Din.

Govoreći o važnosti izučavanja i čitanja o historiji naše zemlje, Hamza Vahid El-Din kaže kako studente mnogo ne interesira politika.

„Nezavisnost naše države nije stvar politike, to se tiče svih nas bez obzira bili oni politični ili apolitični“ ističe Hamza dodavši kako Studentski parlament Univeriteta u Sarajevu ima zadatak da budi svijest kod mladih ljudi, posebno kod studenata putem različitih promocija knjiga, predavanja i debata.

Panel diskusija sa sadašnjim i bivšim članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine počinje u 14:00 sati i trajat će dva sata a predviđeno je i uključivanje publike koja će moći postavljati pitanja.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

K.S.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related