Pariz: Uhapšene dvije osobe zbog napada na dvije muslimanke

Date:

Najmanje dvije osobe uhapšene su u vezi s napadom nožem u nedjelju navečer na dvije pokrivene žene u glavnom gradu Francuske, Parizu.

Francuske državljanke Emela i Kenza, porijeklom iz Alžira, bile su žrtve islamofobnog napada u nedjelju navečer u blizini Ajfelovog tornja, a parisko tužilaštvo je ovaj napad okarakterisalo kao “ciljano nasilje”. Pokrenuta je istraga te su uhapšene dvije osobe.

Broj ovakvih i sličnih napada u zemlji povećan je nakon povećanja pritiska na muslimanska udruženja i organizacije te na same muslimane, a mnogi ističu kako tome doprinosi i retorika predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, navodi Anadolija.

S druge strane, francuski mediji su na društvenim mrežama ocijenjeni licemjernim zbog šutnje o napadu na dvije žene u Parizu, za razliku od nedavnog ubistva učitelja koje je bilo top tema u nacionalnim medijima.

Napad nožem i uvredljive poruke “prljavi Arapi”

U nedjelju je u blizini Eiffelovog tornja napadač nožem nanio teške ozlijede dvjema Francuskinjama, porijeklom iz Alžira, nako čega je pobjegao, a one prebačene u bolnicu.

Napadu je navodno prethodila rasprava nakon što su se dvije žene požalile da ih uznemiruje pas koji nije bio vezan za povodac, a koji je u vlasništvu napadača.

18-godišnja žrtva napada Kenza izjavila je kako ih je napadač vrijeđao riječima “prljavi Arapi”, a nakon toga, kako je kazala, napao nožem s jasnom namjerom da ih ubije.

Pritisak na muslimanska udruženja je sve veći

U četvrti Conflans-Sainte-Honorine, u blizini Pariza, 16. oktobra je učitelju odrubljena glava.

Francuski dužnosnici objavili su da je ubica učitelja uočen u blizini tijela s nožem u ruci, potom je pobjegao, no kasnije je neutraliziran od stane policije.

Navodi se da je učitelj historije, koji je radio u srednjoj školi, pokazao uvredljivu karikaturu poslanika Muhammedu, nekoliko dana prije nego što je ubijen, na što su roditelji reagovali.

U Francuskoj su nakon toga povećani pritisci i napadi na muslimanska udruženja i nevladine organizacije.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je 19. oktobra da će mnoge udruženja i nevladine organizacije, uključujući francuski Kolektiv za borbu protiv islamofobije i Barakacity kao i jedna džamija biti zatvoreni.

(Preporod.info/Agencije)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related