Parlament Grčke usvojio zakon o tražiocima azila

Date:

Parlament Grčke usvojio je prijedlog spornog zakona koji postrožuje proceduru dodjeljivanja azila unatoč kritikama Vijeća Evrope i brojnih nevladinih udruženja, među kojima i Amnesty Internationala.

Tekst je izglasala vladajuća većina desne Nove demokratije, a lijevo orijentirane opozicijske stranke upozorile su na otežavajuće odredbe za dodjelu azila u Grčkoj.

Suočena s rastućim brojem migranata i izbjeglica posljednjih mjeseci, Vlada Kyriakosa Mitsotakisa, na vlasti od jula, najavila je da će postrožiti proceduru dodjele azila.

Premijer je u Parlamentu u četvrtak navečer istakao razliku između izbjeglica i migranata.

“Ovaj zakon šalje jasnu poruku onima koji znaju da ne mogu dobiti azil, a ipak krenu u našu zemlju da će biti vraćeni i izgubiti novac uložen u putovanje”, naglasio je.

Tim zakonom smanjuje se i mogućnost žalbi nakon odbijanja azila, produžuje moguće prisilno zadržavanje tražilaca azila i ograničava koncept “ranjivosti”, koji olakšava dobijanje azila.

Zakonom se, također, proširuje spisak trećih sigurnih zemalja u koje je moguće vratiti migrante, upozorila su brojna udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Grčka je je 2019. ponovo postala glavni ulaz za tražioce azila u Evropi, što je iznenadilo vlasti.

Vlada te zemlje zalaže se za jačanje kontrola na granicama kako bi se garantirala sigurnost zemlje i optužuje prethodnu vladu Alexisa Tsiprasa za nepostojanost u vezi s tim pitanjem.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related