Pašović: Izvanredna reakcija Islamske zajednice na pandemiju koronavirusa

Date:

– Stvarno je došlo 21. stoljeće sa problemima pandemije, klimatskih promjena, velikih migracija i to nije privremena kriza – kazao je za Televiziju N1 reditelj Haris Pašović.

On je, u razgovoru o efektima korona virusa širom svijeta, naglasio da “mi kao narod nismo spremni da brzo prihvatamo promjene”.

– Mi se ovako pravimo važni što je osobina ljudi koji su ignorantni. 0,2 posto od bruto dohotka se godinama izdvajalo za nauku, što je skoro nula. Mi smo potpuno ubili nauku u BiH i sada kada se zahtijeva naučni pogled, mi nemamo ni infrastrukture ni stručnjaka za takvo nešto – kazao je Pašović

On je ovom prilikom posebno istakao reakciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naglasivši da je ona u ovom trenutku možda najznačajniji činilac u reakciji na koronu.

Ocijenio je da je IZ u BiH izdala izvanredno saopštenje koje je “i stručno i razumljivo običnom svijetu”.

– Oni su podsjetili da je u islamu higijena jedna od osnovnih stvari, a onda su dali uputstvo u odnosu na mjere koje je dao Krizni štab, da se do tih granica dolazi u džamije. Da nema masovnog okupljanja, da se namaz može klanjati od kuće. Dali su dobro uputstvo za vjernike kako da se sačuvaju. Posebno jer se i radi o populaciji koja je starija krizna grupa – kazao je Pašović.

(N1/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related