Patković: Početkom agresije jedino što smo imali bio je narod

U povodu Dana državnosti a u sklopu ciklusa predavanja Info-servisa za mlade Medžlisa IZ Mostar o historija Bosne i Hercegovine ratni komandant Sedme muslimanske brigade i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Šerif Patković sinoć je Studentskom hotelu održao predavanje o temi organizovanje Bošnjaka u jedinicama Armije Republike BiH.

Obilježavanje Dana državnosti smatra Patković prilika je da se ističu i naglašavaju iskrene i jake patriotske emocije i stoga je bilo kakva suhoparnost tim povodom suvišna. Sugerirao je mladima da u svom obrazovanju obavezno kritički obrate pažnju na događaje opisane u udžbenicima, te da ih obavezno dodatno istražuju i da steknu cjelovitu sliku. „ Imamo popriličito veliki problem nedovoljnog poznavanja historijskih činjenica i historije naroda ovih prostora kako bismo se lakše mogli orijentirati i opredjeljivati. I vi živite u turbulentnom vremenu i vjervoatno imate zbunjujućih stvari u vašim životima“, kazao je Patković. Podsjetio je na historijske okolnosti i iskušenja kroz su Bošnjaci očuvali identitet i dostojanstvo te na brojna tendenciozna historijska osporavanja Bošnjaka kao naroda. „Još od banjalučkog boja 1736.godine Bošnjacima je dat znak da trebaju napustiti prostor Bosne i islam kao religiju. Od toga dana do danas to pitanje je otvoreno i to pitanje je nerazdvojivo povezano s našim narodom i našom vjerom“, rekao je Patković. U nizu događaja i ličnosti iz historije Bosne Patković se posebno zadržao na događajima aneksije Bosne i Hercegovine i ulozi hadži Loje.

Govoreći o događajima iz posljednje agresije Bosne i Hercegovine evocirao je uspomene na prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića. „ Alija je svoj život posvetio poziciji Bošnjaka i poziciji Bosne i Hercegovine. Ne bi bilo Armije R BiH da nije bilo njegove mudrosti da posloži ono što je teško posložiti. Početkom agresije jedino što smo imali bio je narod“, istakao je Patković. Prokomentirao je specifičnosti društveno političkih konteksta u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine s početka rata. „Od 63 rezolucije UN-a samo su dvije primijenjene; zabrana letova i embargo na oružje. Bile su protiv nas i one su primijenjene, one koje nisu bile protiv nas one nisu primijenjene“, dodao je Patković. Osvrnuvši se na česte tendencije omalovažavanja uloge Armije R BiH i države BiH zamolio je prisutne da nikad ne koriste termin država u negativnom kontekstu jer država ne može biti loša. „Mogu biti loše institucije, vlade, pojedinci, javna preduzeća, ali država je okvir u kojem hodamo. To ti je babo i mati. To je država, a ne država kako je neki doživljavaju da ne znamo šta je Dan državnosti. Mi dovoljno ne poznajemo svoju državu i nismo je dovoljno istražili. Bosna je puna različitosti i niko se ne bi trebao stiditi svoje pripadnosti “, zaključio je Patković.

Nakon tribine u muzičkom dijelu programa nastupili su Anela Husković, Ervin Pehlić, Ermin Pehlić i Merima Berberović.