Patriotska liga KS: Hitna reforma pravosudnog sistema u BiH

Date:

Savez Udruženje boraca “Patriotska liga” Kantona Sarajevo smatra da je reakcija člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na zadnju presudu Ustavnog suda BiH i izjava predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije ‘razgolitila’ najveći problem države BiH.

– Najveće probleme državi BiH prave upravo oni pojedinci, koji zahvaljujući neradu ili čak zaštiti od pravosuđa, nisu odavno u zatvoru gdje im je mjesto. U ratu smo se bolje i uspješnije borili za interese države BiH, a sada u miru dozvoljavamo da je sve češće i sve slobodnije, bez ikakvih sankcija, ugrožavaju i destabiliziraju ratni fašizmi i velikodržavni nacionalizmi – istakli su.

Krajnje je vrijeme da se, dodaju oni, sve probosanske snage ujedine po pitanjima funkcioniranja ključnih državnih institucija i organa.

Traže od svih probosanskih stranaka, institucija i nevladinog sektora da se hitno i maksimalno angažuju na hitnu reformu pravosudnog sistema u BiH u skladu sa preporukama i zahtjevima Evropske unije, realizaciju svih presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava te da se odmah i bezuslovno uskladi raspodjela prihoda od PDV-a na entitete u skladu sa mjestom i izvorima njegovog ubiranja, saopćeno je iz Saveza Udruženje boraca “Patriotska liga” Kantona Sarajevo.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related