“Pegida” pokušala napade u Parizu iskoristiti kao dokaz o opasnosti od islama

Po njegovim riječima, organizatori antislamskih prosvjeda pod nazivom “Pegida” pokušali su terorističke napade u Parizu iskoristiti, tumačeći ih kao dokaz o opasnosti od islama.

– Doduše, taj stav, na čelu sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel, najveći dio društva odbija. Mislim da će istovremenost oba događaja i fenomena, tj. terorističkog napada i “Pegide”, doprinijeti jednom više diferenciranom shvaćanju muslimana i islama, kako kod samih muslimana tako i kod drugih grupa. Može se reći da su diskusije i manifestacije koje su proizisle iz ovih događanja, gotovo uvijek stajale u prvom planu u odnosu na izražavanje solidarnosti sa Francuskom ili magazinom Charlie Hebdo – kaže prof.  Bethke.

Naglašava kako pojam “islamofobija” nije nesporan u Njemačkoj. Za njega su uobičajena objašnjenja kao “ksenofobija” ili “rasizam”, koji se teoretski i u javnom životu oštro osuđuju.

– Ali, po mom mišljenju trebalo bi se na primjeru “Pegide” diskutirati da li su neliberalni stavovi prema muslimanima više “dopušteni” u društvu, bez da su oni od početka prepoznatljivi kao ekstremisticke, na primjer u okviru jako konzervativnih “zapadnjačko/evropskih” (Abendland) ideologija, te u vezi s nesporazumom o autoritarnom shvaćanju prosvjećenja, a isto tako u okviru (pogrešnih) reakcija na terorizam ili diktature. Općenito mislim da su se uprkos prosvjedima “Pegide” znanje o muslimanima te afirmacija pravnog priznanja islama u Njemačkoj povećali. Nadasve se to dogodilo istovremenim povećanjem sekularizacije: otvoreno i oštro odbacivanje jednog svjetonazora ili vjere vrijedi i u Njemačkoj kao izražaj prava na mišljenje; korištenje ili nekorištenje uvredljivih i uobraženih izjava odgovornost je pojedinca. Morate imati u obziru i da je politička pozornost na antisemitizam u Njemačkoj danas visoka, što uključuje i neke “kritike” Izraela, ako su one očigledno jednostrane ili govore “esentijalisticki” o Židovima i ovoj državi – navodi prof. Bethke.

Naglašava kako je alarmantno kada su život ili zdravlje samo jednog čovjeka u opasnosti, te je zabrinjavajuće ako bi se kao i iz prosvjeda prije 20 godina iz novih događanja mogli razviti nasilje i napadi. U međuvremenu je u Dresdenu usmrćen jedan azilant, a policija ispituje da li se radi o ksenofobičnom motivu napada.

Prof. Bethke sa druge strane smatra kao gotovo nazamislivo da bi moglo doći do masovne eskalacije događaja, kao što se prije nekoliko godina dogodilo u Parizu između policije i omladine arapskog porijekla. U usporedbi s tim njemu se turska zajednica u Njemačkoj čini dobro integriranom.

Među glavnim motivima “Pegide”, smatra prof. Bethke, su navodno prodiranje stranog tj. stranaca u sve sfere društva te time prouzrokovana nacionalna propast, što u vremenima kada se u drugim zemljama debatira o dominaciji Njemačke u Evropi govori o slabom samopouzdanju Nijemaca.

– To pogotovo vrijedi za “opasnost” od muslimana s obzirom na samo pet posto muslimana (odnosno 2,5 posto kada govorimo o onima sa njemačkim državljanstvom) koji žive u zemlji. To je već smiješno. No, Njemačka se i sama u zadnjih nekoliko godina predstavljala kao “šarolika” zemlja i de facto zemlja useljeništva. Tu vlastitu sliku zemlje savezni statistički zavod je dobromisleći potkrijepio složenicama i kategorijama kao što su “useljenička pozadina” (Migrationshintergrund) ili “doseljenik” (Zuwanderer), što je, međutim, pogrešnim citiranjem možda stvaralo predodžbu “ogromne masovne navale stranaca” koja u tim velikim dimenzijama naprosto uopće nije postojala – rekao je prof. Bethke.

Po njegovim riječima, danas je useljeništvo u Njemačkoj prije svega uvjetovano mobilnošću radne snage u okviru Evropske unije, pri čemu Mađari, Poljaci, Rumuni i drugi predstavljaju najbrojnije grupe.

– Da li se pri tome radi o klasičnom “useljeništvu” pokazat će budućnost. Moj je dojam da zaposlenja na određeno vrijeme ili u određenim životnim fazama pri ovima igraju puno veću ulogu nego što je to bio slučaj u vrijeme “gastarbeitera” – kazao je u razgovoru za FENA-u prof. dr. Carl Bethke.

(Fena)