Planinarsko društvo Horizont 2006 i MIZ Bihać 12 godina pomažu Podrinje

Date:

Sportsko rekreativno edukativno društvo “Horizont 2006” i Medžlis Islamske zajednice Bihać te Udruženje pomozi.ba, provode humanitarnu akciju u kojoj će podijeliti ukupno 200 higijenskih i prehrambenih paketa ugroženim građanima.

Ovo je dvanaesta humaitarna akcija pod nazivom “Sedmica solidarnosti Bihać Srebrenici”. Prilozi u namirnicama su prikupljani u bihaćkim džematima i Restoranu Dobre volje u Bihaću.

Radi se o tradicionalnoj akciji, u okviru koje se dostavlja pomoć najugroženijim povratnicima u Srebrenici, Bratuncu i Zvorniku.

Humanitarce iz Bihaća, koji već 12 godina pomažu povratnike u Podrinje, danas je u Bratuncu primio potpredsjednik bh. entiteta Republika srpska Ramiz Salkić. 

-Želim da se najiskrenije zahvalim humanitarcima iz Bihaća, koji neumorno već 12 godina, posjećuju ove krajeve i pomažu naše ljude. Oni zaslužuju naše doboko poštovanje i zahvalnost, posebno zbog činjenice da su i ove godine, uprkos pandemiji i teškoj situaciji, obezbijedili ovu pomoć i dostavili je u podrinjske općine – istakao je Salkić.

Krajina je, navodi, uvijek imala poseban odnos prema Srebrenici i Podrinju.

-To ovi ljudi ovdje dobro znaju, poštuju i cijene. Ova akcija, uz humanitarni karakter, ima puno veći značaj za ljude koji žive ovdje, jer se na ovakav način stvaraju čvrste veze među našim ljudima koji žive na granicama domovine.

Zbog svega, iskreno se nadam da će ovi humanitarci nastaviti u budućnosti da realizuju ovako značajne projekte, koji će davati i materijalnu i moralnu podršku najugroženijim kategorijama u našoj zemlji, kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

Elvir Muslić, predsjednik udruženja Horizont ranije je rekao da je postojala dilema da li će se uopšte biti u prilici organizirati jedna ovakva akcija. – S obzirom da je vjernicima omogućen dolazak u džamiju na dnevne namaze nismo više imali dileme i odlučili smo da ne prekidamo ovu akciju. Ona je svakako pored toga što je vrijedna u samom sadržaju, također je važna i u svojoj simbolici. Nekako ta spona između Krajine i Podrinja je posebno jaka i ona se uvijek iznova jača. Razumijemo se bez i jedne riječi da izustimo. Zato, zbog razgovora, emocija i svega lijepoga što krasi naš odlazak u Podrinje, ova akcija je više od jednog običnog humanog gesta – ističe Muslić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related