Plojović: Nadamo se da će džematlije u Sandžaku poštovati donesene mjere

Date:

Potpredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji dr. Rešad ef. Plojović izjavio je da se nada da će imami i džematski odbori na terenu osigurati da džematlije ispoštuju donesene mjere, nakon što su džamije od srijede ponovo otvorene nakon mjesec dana.

Imajući u vidu informacije sa terena i izjave nadležnih organa, koje ukazuju da se epidemiološka situacija u Srbiji, posebno u Sandžaku, popravlja, da smanjen broj onih koji se liječe u bolnicama, kao i onih koji traže ljekarsku pomoć, te da se stabilizovalo stanje po pitanju broja umrlih, što ukazuje da se život vraća u normalne tokove, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji donio je odluku da se džamije ponovo otvore za džematlije od 5. augusta.

Odredili smo  mjere za koje se nadam da će naši imami, džematski odbori nastojati da budu ispoštovane na terenu od strane džematlija. Nismo savjetovali ništa više od onog što je način da ljudi zaštite sebe, ali i druge. Tražili smo da se vodi računa o fizičkoj udaljenosti. Nismo precizirali na kvadratne metre, već smo sugerisali da ona postoji. Također, što kraće zadržavanje u džamijama, a preporučili smo imamima da u potpunosti izbace predavanja, kaže ef. Plojović.

Ovom prilikom je dodao da, iako nemaju detaljne rezultate i podatke, da se može ocijeniti da je i ove godine kurbanska akcija bila je izuzetno uspješna, prenosi Sanapress.

– Gotovo dvije hiljade uplata stiglo je na adresu Mešihata. Najveći dio realiziran je u klaonici u Sjenici, a jedan u Novom Pazaru, Tutinu, Južnom Sandžaku. Podjelom mesa obuhvaćeni su i džemati na prostoru beogradsko-novosadskog muftijstva, kojima je podijeljeno oko pet stotina grla sitne stoke. Više od dvije hiljade porodica imalo je mogućnost da na tom prostoru dobije dio od kurbana – kazao je on.

(Preorod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related