Počela distribucija Takvima za narednu godinu

Date:

„El-Kalem“, izdavačka kuća Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovih dana je počela sa distribucijom ovogodišnjeg Takvima. Džematlije svoj primjerak, po simboličnoj cijeni od 6 KM, mogu kupiti u prostorijama svih medžlisa IZ-e u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori ili potražiti kod svojih džematskih imama.

Takvim je najstariji godišnjak kod Bošnjaka koji u kontinuitetu izlazi u Bosni i Hercegovini. Prvi put je štampan 1932.godine i od tada, kako to ističe urednik ovogodišnjeg Takvima, Mustafa Prljača, prošao je različite faze od „hoda po dlaci do blistavih uzleta i rezultata“. Uređivačka orijentacija Takvima oduvijek je bila i ostala da tretira najbitnije teme, presudne za očuvanje moralnih, nacionalnih, kulturnih i znanstvenih vrijednosti. Za Takvim su pisali najistaknutiji bosansko-hercegovački alimi i intelektualci.

U rubrikama: Kur'anske teme, Vjera i život, Politika i društvo, Islam i Evropa, Kultura i tradicija, Genocid, Čovjek i zemlja ove godine obljavljeni su sljedeći radovi:

Kur’ansko afirmiranje kontekstualizacije i procesualnosti (Esad Duraković), Sura El-Kāri‘a: Iznenadni udar (Almir Fatić), Voda u Kur’anu: Konteksti i vrste (Hazim Fazlić), Vjera ustrajnosti (Nedžad Grabus), Znanje i vjerovanje u islamu (Samedin Kadić), Svijet žena u Poslanikovom, a.s., životu (Zehra Alispahić), Šerijatskopravna pitanja o ljekarskom uvjerenju i bolovanju (Senad Ćeman), Ireverzibilnost čovjekova činjenja u prirodi (Enes Karić), Islamofobija i “građanski” i “etnički” nacionalizmi (Ivan Ejub Kostić), Islamski kodeks odijevanja u njemačkom zakonodavstvu (Bilal Hodžić), Olovsko dovište (Aladin Husić), Hilmi-ef. Šarić i njegov Afati Lisan (Ferid Dautović), Memorijalizacija genocida (Nedim Jahić), Poljoprivredna proizvodnja i hrana (Muhamed Brka), Princip halala i harama u historijskom kontekstu i nazivlje legitimnih i prohibitivnih sistema u islamu (Mirsad Arnautalić).

Na kraju Takvima objavljen je i kalendar za 2021, odnosno 1442/43 hidžretsku godinu sa precizno označenim namaskim vremenima i datumima mubareka dana i večeri.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related