Počela konferencija o doprinosu vjeronauke obrazovnom procesu

“Doprinos vjeronauke kvalitetu odgojno-obrazovnih procesa u BiH u kontekstu evroatlantskih integracija” naziv je međunarodne naučno-stručne konferencije koja je počela u Sarajevu, a koja je okupila vjeroučitelje iz BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Austrije.

Cilj dvodnevne konferencije, koju organizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH u saradnji s Fondacijom Konrad Adenauer, jeste upoznavanje javnosti s načinima organiziranja vjeronauke u evropskim državama, kao i državama koje teže ka učlanjenju u Evropsku uniju – BiH i Srbija.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, te mitropolit dabrobosanski Hrizostom ukazali su na značaj konferencije koja će dati važan doprinos vjeronauke u procesu obrazovanja.

Oni su istakli da iako se vjeronauka kao školski predmet suočava sa izazovima, ipak, daje mogućnost afirmiranja vrijednosti koje su kompatibilne evroatlanskim integracijama.

To je potvrdio i Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, koji je kazao da se u obrazovnom sistemu u BiH, ali i u modernom svijetu uopće, obrazovanje sve više reducira, svodi se na puko tehničko sticanje informacija i vještina, u kojem se gubi duhovna, moralna, etička dimenzija.

– Zato smatramo da naše vjeronauke u sinergijskom, dijaloškom odnosu, (u kojem uspješno dijelimo mnoge temeljne zajedničke vrijednosti i religijske tradicije), pokazuju da mi umijemo da se nosimo sa našim razlikama. Te takve vjeronauke u našem obrazovnom sistemu bar donekle popunjavaju tu emotivnu, orijentacijsku, etičku i duhovnu prazninu koja danas zjapi u sistemu obrazovanja u suvremenom svijetu, pa i kod nas – naglasio je Hodžić.

Predstojnik Katehetskog ureda Vrbosanske nadbiskupije i ravnatelj Katehetskog ureda Biskupske konferencije don Tomislav Mlakić smatra da vjeronauka u BiH nije problem, iako, kako je on rekao, mnogi je pokušavaju problematizirati.

– Ako postoji suglasje između crkava i vjerskih zajednica onda je to vjeronauka – naglasio je don Tomo i dodao da je konferencija pokušaj odgovora na teze koje se provlače o vjeronauku kao problematičnom predmetu.

On smatra da bi katoličke škole mogle biti model za sve druge škole u BiH, jer sva djeca koja ih pohađaju imaju konfesionalni vjeronauk (katolički, pravoslavni i islamski) a pored toga ima i predmet koji je zajednički za sve, a to je Povijest religija.

Učesnici konferencije će svojim referatima i panel diskusijama propitati koliko vjeronauka realno doprinosi kvalitetu odgojno-obrazovnih procesa u svakoj od tih država, s posebnim akcentom na BiH, te istražiti u kojoj mjeri ovaj školski predmet može doprinijeti ukupnom napretku društva i građenju sistema pozitivnih vrijednosti u kontekstu euroatlantskih integracija.