Počeo Bledski strateški forum: Proces proširenja EU će dobiti novi izgled

U Sloveniji je danas počeo dvodnevni 18. Bledski strateški forum, koji se ove godine organizuje pod naslovom “Solidarnost za globalnu sigurnost”, javlja Anadolu.

Predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob na svečanom otvaranju podsjetio je da su početkom mjeseca Sloveniju pogodile najveće poplave u istoriji zemlje u kojima je u nekoliko sati 10.000 ljudi izgubilo domove. Zahvalio je na pomoći pruženoj ovoj zemlji, koju su pružile Evropska unije, susjedne zemlje, pa čak i NATO.

– Većinu vremena u Evropi živimo pod utiskom da se loše stvari dešavaju daleko, u inostranstvu. Ovo više nije slučaj. Ekstremno vrijeme s kojim se suočavamo je naravno lokalizovana pojava, ali se dešava zbog globalnih događaja. I da, klimatske promjene niko od nas ne može izbjeći – rekao je on.

Dodao je da je jedina predvidljiva stvar u vezi s klimatskim promjenama jeste da neće nestati same od sebe, napominjući da se s ovim problemom može suočiti samo na međunarodnom nivou.

Istakao je da će još jedan izazov za Sloveniju tokom njenog članstva u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija biti kako donijeti mir Ukrajini.

Izrazio je zahvalnost liderima zemalja Zapadnog Balkana na prisustvu forumu. Poručio je da su se, kada je u pitanju proširenje Evropske unije, mnoge stvari promijenile od ruske invazije na Ukrajinu.

– U sljedećih 12 mjeseci, prilično sam siguran da će proces proširenja dobiti novi izgled – pozivajući lidere da nastave s reformama.

Istakao je da je potrebna reforma procesa i to će se desiti ili u narednih 12 mjeseci ili se neće desiti dugo vremena.

– Slovenija će nastaviti biti velika podrška – rekao je on i dodao da će raditi sve neophodno da postane moguće da postanu “članice naše evropske porodice, da zauzmete mjesto koje vam pripada”.

– Ni jedan od ovih izazova neće biti lako riješiti. Moraćemo raditi jako, koristiti mnogo novca, posebno za pomoć poplavljenim i rekonstrukciju, trebaće mnogo vremena, ali moramo naći hrabrosti i mudrosti. I hoćemo da pokažemo da možemo izgraditi bolji svijet, svijet baziran na solidarnosti – rekao je Golob.

Tanja Fajon, slovenačka ministrica vanjskih i evropskih poslova, podsjetila je na nedavne razorne poplave u Sloveniji te da učesnici foruma mogu pružiti pomoć poplavljenim. Naglasila JE da je svijetu potrebno zajedničko djelovanje u suočavanju s krizama.

– Nijedan globalni izazov ne može se adekvatno riješiti bez globalne akcije, a nijedna globalna akcija ne može biti pripremljena i sprovedena bez solidarnosti i kompromisa – naglasila je Fajon.

Rat u Ukrajini i drugi oružani sukobi širom svijeta, globalni poremećaji u snabdijevanju hranom i energentima, siromaštvo i pandemija COVID-19 pozivaju na zajedničko djelovanje, a prema riječima Fajon potrebno je djelovati sada.

– Ako odmah ne počnemo rješavati probleme, naša generacija i generacije koje dolaze platiće veliku cijenu. Ovaj svijet će se dramatično promijeniti i zbog prirodnih katastrofa i oružanih sukoba – navela je ona.

Fajon je kao najveću potencijalnu prepreku globalnoj solidarnosti i sigurnosti u budućnosti izdvojila populizam i okarakterisala ga kao politički metod koji uključuje iskrivljavanje i krivotvorenje činjenica, koje namjerno stvara tenzije u društvima i predstavlja izazov za nauku, zdrav razum i osnovne vrijednosti.

Govoreći o sukobima u svijetu ona je istakla da žele vidjeti mirovno rješenje u Ukrajini što prije.

Na liderskom panelu koji će biti održan danas učestvovaće lideri regiona, među kojima i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, premijer Crne Gore Dritan Abazović, premijer Bugarske Nikola Denkov, premijer Slovenije Robert Golob, premijer Sjeverne Makedonije Dmitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti, premijer Hrvatske Andrej Planković i premijer Albanije Edi Rama, predsjednika Evropskog vijeća Charles Michel.

Na marginama dvodnevnog Foruma u Bledu biće održani i brojni bilateralni susreti.

Bled Strategic Forum je vodeća konferencija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Održava se svake godine krajem ljeta u slikovitom alpskom okruženju Bledskog jezera u Sloveniji.

(Preporod.info)