Počeo Ekonomski forum BiH 2021: U potrazi za novim normalnim

Date:

U Sarajevu se danas održava Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2021. koji organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina, kao i cijeli svijet, tokom prethodnih više od godinu dana suočava se s izazovima pandemije korona virusa. Kriza izazvana pandemijom imala je teške posljedice na sve sfere društvenog života pa tako i na ekonomiju, rekao je na Forumu Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Džaferović je u obraćanju kazao da je ovo važna platforma za bosanskohercegovačko društvo i ekonomiju, jer otvara prostor za razmjenu ideja i iskustava, kao i uspostavljanje novih poslovnih veza i kontakata.

– Bosna i Hercegovina, kao i cijeli svijet, tokom prethodnih više od godinu dana suočava se sa izazovima pandemije koronavirusa. Kriza izazvana pandemijom imala je teške posljedice na sve sfere društvenog života pa tako i na ekonomiju. Sve ekonomske projekcije koje su bile utemeljene na minucioznim kalkulacijama pale su u vodu, nakon pojave pandemije i pratećih ograničenja kretanja. Ipak ekonomska misao svoju svrhu ne pokazuje samo u razumijevanju predvidivih procesa, već i onih nepredvidivih te davanje preporuka u kriznim vremenima – rekao je Džaferović u obraćanju na Ekonomskom forumu Bosne i Hercegovine.

20210427_2_48009506_64602675_Web.jpg - Počeo Ekonomski forum BiH 2021: U potrazi za novim normalnim

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i HercegovineDekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmina Selimović izjavila je na konferenciji za medije da će se ove godine zbog pandemije COVID-19 ekonomski forum održati i online putem.

Istakla je da je program Ekonomskog foruma BiH 2021. koncipiran u dvije panel sesije. Tema prve sesije je “In search for New normal” (U potrazi za “Novim normalnim”), a druga sesija se održava pod naslovom “Green economy: From SDGs over green Europe to Western Balkans and Bosnia and Herzegovina” (Zelena ekonomija: Od ciljeva održivog razvoja preko zelene Evrope do zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine).

– Ekonomski forum BiH je u ovih pet godina održavanja okupio preko 2.000 učesnika, a imali smo preko 80 govornika i pokušavamo da svake godine imamo međunarodno učešće – rekla je Selimović.

Redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija, uvodničar i moderator, istakao je da je prvi panel posvećen temama koje se tiču potrage za “novom normalnosti”.

U prvom panelu zajedno s Garryjem Jacobsom, predsjednikom Svjetske akademije nauka i umjetnosti, govorit će Phoebe Koundouri, predsjednica Evropskog udruženja ekonomista za zaštitu okoliša i resursa, Igor Lukšić, predsjednik Vlade Crne Gore u periodu 2010. – 2012, i Sabina Silajdžić, vanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Fikret Čaušević, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i moderator druge sesije foruma, kazao je da će glavne teme druge sesije biti održivi razvoj, zelena ekonomija s pozicije Evropske unije, Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

O zelenoj ekonomiji i ciljevima održivog razvoja u Evropi, Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini će govoriti Ismail Serageldin, dopredsjedavajući Nizami Ganjavi International Center i nekadašnji dopredsjednik Svjetske banke, Jan Fischer, predsjednik Vlade Češke Republike u periodu 2009. – 2010, Belma Hadžiomerović, direktorica marketinga i korporativnih komunikacija i upravljanja održivošću Raiffeisen Bank d.d. za BiH, i Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH.

Fokus Foruma 2021. je na zelenoj ekonomiji kroz ciljeve održivog razvoja u Evropi i šta će biti ili već jeste “novo normalno” u društvenom poretku nakon pandemije COVID-19.

Organizatori Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine su Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related