Počinje manifestacija “450 godina Gazi Turali-begovog vakufa” u Tuzli

Date:

Medžlis islamske zajednice Tuzla danas je, u prostorijama ovog medžlisa u Tuzli, organizovao konferenciju za medije povodom obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa u Tuzli.

Medijima su se na konferenciji za medije obratili muftija tuzlanski, dr. Vahid-ef. Fazlović, te glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, hfz. Ahmed-ef. Huskanović.

Gazi Turali-beg, plemeniti vizionar

Muftija dr. Vahid-ef. Fazlović je istakao da je godišnjica koju ove godine obilježavamo jedno od najdragocjenijih historijskih svjedočanstava o veličini djela ljudi ove zemlje i ovoga grada.

– Plemeniti Gazi Turali-beg bio je vizionar, dobro je razumijevao društvo i najvažnije segmente njegovog razvoja. Njegov vakuf obuhvatao je džamiju i mekteb, mjesta gdje se čovjek duhovno i intelektualno izgrađuje, ali i druga materijalna dobra koja su u to vrijeme snažno podstakla urbani i privredni razvoj grada Tuzle. Zato su Gazi Turali-beg i njegovo veliko dobročinstvo iznimno važni za ovaj grad i sve njegove građane. Povodom godišnjice Gazi Turali-begovog vakufa, iskazujemo ponos na generacije prije nas, kao i našu zahvalnost najistaknutijima među njima. Dozvolite mi da uz ovu godišnjicu iskažem zahvalnost i svim vakifima našeg vremena. Sa zadovoljstvom možemo govoriti o istaknutim pojedincima među nama koji istrajavaju u obnovi i unaprjeđenju Gazi Turali-begovog, Behram-begovog, kao i drugih vakufa. Uz Allahovu pomoć, nastavit ćemo u našim institucionalnim nastojanjima da se vakufi čuvaju i razvijaju kao nezamjenjivi zalog i osnova za misiju koju u našem narodu i ovoj zemlji ima Islamska zajednica – kazao je muftija tuzlanski, dr. Fazlović.

273517840_342711787577540_8723071931430315811_n.jpg - Počinje manifestacija povodom obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa u Tuzli

Kako bi se ukazalo na značaj Gazi Turali-begovog vakufa u vremenu kada je nastao, ali i njegov veliki značaj za muslimane i cijelu Islamsku zajednicu danas, u džamiji “Kralj Abdullah” u Tuzli, sutra će hutbu održati reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Husein-ef. Kavazović.

Planirane aktivnosti

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, hafiz Huskanović, na konferenciji za medije je istakao da je jedan od ciljeva manifestacije podsjetiti na temljene i univerzalne vrijednosti Gazi Turali-begovog vakufa i njegovog dobročinstva.

– Veliki dobrotvor, sa časnom titulom gazije, utemeljitelj je grada i najveći dobrotvor u višestoljetnoj historiji Tuzle. Stoga s ponosom organizujemo program koji za cilj ima promociji njegovih hajrata i nastavak istih kroz aktivnosti Medžlisa Tuzla, a uz podršku Mufitjstva tuzlanskog i u saradnji s Behram-begovom medresom, Institutom za društvena i religijska istraživanja, Bibliotekom „Behram-beg“ i drugima. Program obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa obuhvata niz različitih aktivnosti koje će se realizovati tokom cijele tekuće godine počevši od 10. februara – kazao je hafiz Huskanović.

273648782_273243361603022_6499297209424360184_n.jpg - Počinje manifestacija povodom obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa u Tuzli

Kada su u pitanju planirane aktivnosti, hfz. Huskanović je istakao mevludsku svečanost u Gazi Turali-begovoj džamiji koja će bit upriličena u ponedjeljak 14. februara 2022. godine poslije jacija-namaza. Dio programa obilježavanja ovog jubileja bit će svečana akademija, naučni skup o Gazi Turali-beg, promocije knjiga, takmičenje u hifzu, različite posjete, svečano potpisivanje ugovora sa stipendistima Medžlisa Tuzla, darivanja knjiga, posjete i druge aktivnosti koje za cilj imaju afirmaciju zadužbine (vakufa) po ugledu na plemenite vakife.

Ko je bio Gazi Turali-beg?

Podsjećanja radi, Turali-begova vakufnama je legalizovana krajem ramazana hidžretske 979. godine (oko 15. feburara 1572. godine) vjerovatno u gradu Čačku, u Srbiji. Vakufnama Turali-bega sačuvana je u originalu i danas je dostupna i na našem jeziku.

Turali-beg je podigao niz objekata u Tuzli i uvakufio ih za održavanje džamije. On se iz tog razloga smatra začetnikom razvoja urbane Tuzle. Pretpostavlja se da je bio rodom iz Tuzle, a vršio je visoku dužnost sandžak-bega u Smederevskom, Sremskom i Zvorničkom sandžaku.

U 16. stoljeću tuzlanske džamije su stradale u požarima u kojim je, uništen veći dio naselja. Požari su bili česti, jer se so iz slanice dobijala na otvorenim ognjištima. Zahvaljujući svojoj lokaciji u polju van naselja, Turali-begova džamija nije bila oštećena u ovim požarima i sačuvala je izvorni izgled sve do 1890. godine, kada su tadašnje vlasti odlučile u blizini džamije graditi druge objekte i izvršile nasipanje i ravnanje terena oko džamije.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika ovu džamiju je prvo 2002. godine stavila na privremenu listu nacionalnih spomenika da bi 2005. godine Turali-begovu džamiju zajedno sa haremom i turbetom proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Gazi Turali-beg je u Tuzli sagradio džamiju, mekteb, han, hamam, vodovod i 38 dućana. Sve to je uvakufio zajedno s 1/4 slane vode tadašnjeg rudnika soli i velikim brojem zemljišnih parcela. Pored toga 300.000 srebrenih dirhema dao je, između ostalih svrha, i za poticaj trgovine i poduzetništva.

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turali-begove džamije. U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

(Haris Ahbabović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related