Podjela halve u džematu Kamičani, posebna radost za djecu

U džematu Kamičani, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kozarac, njeguje  se običaj da se djeci dan pred Bajram dijeli “halva”, kako bi im se na taj način uvećala radost dolazećeg praznika. U pripremi “halve” učestvuju sve džematlije.

Podjela je realizirana danas nakon ikindija-namaza u mesdžidima Kamičani 1 i Kamičani 2, a zatim u Šehidskoj džamiji, nakon proučene hatma-dove za učenu mukabelu u toku ramazana. 

Hafiz Amir-ef. Mahić, imam džemata Kamičani, objasnio je da je ovo tradicionalni oblik darivanja djece.

– Nikom nije poznato od kada datira ovaj običaj. Svakako i naša djeca, njihovi roditelji, svi mi zajedno, s netrpljenjem svakog Bajrama dočekujemo ove trenutke radosti. Naglasio bih da naše džematlije, kupovinom poklona za “halvu”, daju nesebičan i veoma značajan doprinos ovoj lijepoj priči – rekao je hafiz Mahić.

Na svakoj od lokacija proučen je odlomak iz Kur'ana, a zatim je hafiz Mahić kazivao prigodnu besjedu, iza čega je uslijedila hajr dova i podjela.

Po okončanju podjele u džamiji, mektepski polaznici su naknadno darovani bogatim bajramskim paketićima, koje je finansirala grupa Bošnjaka koji trenutno borave u Sjevernoj Americi, Kanadi i Evropi.

(Preporod.info)