Podjela stipendija iz Bejtu-l-mala

Na osnovu Pravilnika o dodjeli Ured za društvenu brigu objavio je konkurs za dodjelu stipendija u školskoj 2018/19.godini. Na konkurs se prijavilo ukupno 570 učenika i studenata. Nakon obrade pristiglih zahtjeva i bodovanja od strane komisije utvrđena je i konačna rang lista dobitnika stipendije.

Hamed ef. Efendić dosadašnji rukovodilac Ureda za društvenu brigu je kazao da je bodovano 215 molbi studenata i 160 molbi učenika srednjih škola. Uvaženo je i svih 20 pristiglih mobli studenata sa invaliditetom sto posto, kazao je Hamed ef. Efendić.

Danas je ugovore o stipendiranju potpisalo 105 studenata, 46 učenika srednjih škola, šest studenata i 14 učenika sa posebnim potrebama.


Prioritet pri odabiru stipendija su imali studenti i učenici sa najboljim prosjekom, iz socijalno ugroženih porodica i višečlanih porodica bez ikakvih primanja.

Ugovore je potpisalo i 12 učenika generacije naših medresa u 2018./2019. godini.


Hamed ef. Efendić je istakao da je Ured za društvenu brigu dodijelio i pet stipendija za pobjednike takamičenje iz sire poslanika Muhameda a.s. koju je organizirala Uprava za nauku i obrazovanje odn. Odjel za vjeronauku sa nastavnicima i profesorima vjeronauke u školama u BiH.

Novoimenovani rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim ef. Malanović se zahvalio Hamed ef. Efendiću na uloženom trudu i radu tokom njegovog mandata kao rukovodioca ovog Ureda kao i članovima komisije Rijaseta za dodjelu stipendija i saradnicima koji su vršili odabir stipendista.

Studentima je poručio da se od njih očekuje da marljivo uče, preuzmu emanet od starijih i da se odgovorno brinu o državi, društvu i zajednici.
“Dobar odgoj i edukacija su naš najvažniji emanet i misija. Samo tako ćemo moći odgovoriti izazovima vremena i prostora u kojem danas živimo”, kazao je Ibrahim ef. Malanović.

Dekan Fakluteta islamskih nauka prof. dr. Zuhdija Hasanović kazao je da je stipendiranje učenika i studenata istinska briga Rijaseta IZ za svoj kadar, za one koji su najbolji i u koje vrijedi ulagat.
“Rijaset IZ je prepoznao vaše učenje, vaš trud i ulaže u vas. S kojim ciljem? Želi da budete ono što je naizgled vrlo jednostavno ali je ipak vrlo teško postići. Biti dobar čovjek. To podrazumijeva bit čestit, sposoban u onome što se radi i biti aktivan“, kazao je prof. dr. Zuhdija Hasanović.

Izaslanik Reisu-l-uleme direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil Rehibić je rekao da je strateško opredjeljenje Islamske zajednice u BiH da u skladu sa svojim mogućnostima pomaže obrazovanje budućih generacija.
“To činimo kroz sistemsko ulaganje u obrazovne institucije Zajednice – od vrtića do univerziteta, ali i kroz više fondova za stipendiranje“, naglasio Zejnil Rehibić.

Na kraju svečanosti prisutnima su se obratili i u ime stipendista srednjih škola Lejla Žuga iz Goražda i Aziz Skopljak, student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Oni su izrazili zahvalnost stipenditorima što su prepoznali njihov rad i trud i ukazali na značaj uplaćivanje zekata i sadektul fitra u Bejtu-l-mal Rijaseta Islamske zajednice, kako bi i naredne generacije imale oslonac i sigurnost u svom školovanju.

{gallery}Str:::0:0{/gallery}