Podlugovi: Jubilarna 150 tribina

Mevlud za žene u džamiji “Ljepotici” u Podlugovima postao je stalni dio sadržajem bogatog programa Manifestacije “Selam ya Resulullah” u organizaciji MIZ Sarajevo a ovog 11. decembra održana je i jubilarna 150. tribina za žene. Nakon proučenog Ya sina za duše šehida, mevlud i ilahije učile su članice Hora MIZ Sarajevo što je kod prisutnih pobudilo duboke emocije i suze.
Prigodno predavanje na jubilarnoj tribini održala je magistrica Belma Bešlić.

{gallery}podlugovi:::0:0{/gallery}

Iako je svaka tribina za žene u Podlugovima izuzetno posjećena, odziv ovog ponedjeljka premašio je sva očekivanja. To posebno čini ponosnim dugogodišnjeg imama Asmira ef. Salihovića.

–Mjesec Rebiul-evvel je mjesec u kojem je ummet primio najveći dar-rođenje Poslanika Muhammeda a.s. Obilježavajući taj radosni trenutak iz godine u godinu MIZ Sarajevo organizira brojne aktivnosti predavanja tribine promocije knjiga aktivnosti za mektebsku djecu i druge sadržaje, te je tako i Mevlud za žene u Podlugovima postao stalni dio programa. Željeli smo s organiziranjem te aktivnosti pokažemo poštovanje i podršku prema ženama majkama s obzirom na to da je veliki broj žena u ovom našem džematu majke i sestre šehida. Nikad se nije desilo da odziv na mevlud ili tribine ne bude veliki. Ta podrška našim majkama i sestrama puno znači. Rijetko se o tome govori ali jedna od najvećih snaga našeg naroda jesu majke, žene. Nema akcije koju smo imali u džematu, a da ono što smo dogovorili na ovim druženjima nije ispoštovano. Organiziranjem tribina već prije 10 godina željeli smo da pružimo podstrek pravilnom odnosu prema majkama i sestrama i omogućimo sadržaje za žene. Taj ženski aktivizam oživio je i u ostalim džematima u posljednje dvije godine, veli Asmir ef. Salihović.

Asmir ef. napominje da je Muhammed a.s. tri dana pred svoju smrt ostavio pet važnih poruka čovječanstvu, a osim što je podcrtao važnost čuvanja da materijalni svijet ne zavede i ne posvađa vjernike, čuvanja namaza Poslanik je podcrtao posebni emanet – dobrotu prema ženama.

U nadahnutom predavanju magistrica Belma Bešlić kroz primjere iz života Poslanika navodila je načine na koje vjernici danas mogu urediti sve segmente života.

-Poslanik je odrastao u pustinji gdje se mogao diviti prostranstvima, zvjezdanom nebu, izlascima i zalascima sunca. U tom ambijentu proširenih vidika mogao je postati osoba kakva je bio, mogao je promišljati jer islam je vjera promišljanja, da svojim djelovanjem a manje pričom pokažemo kakav musliman treba biti. Mi danas našu djecu odgajamo u skučenim ambijentima- nema toliko igre napolju, odrastanja kod nane i dede, a to je veliki hendikep koji može imati negativne posljedice na njihov odgoj. Majke ne treba da budu sebične, da djecu učine nesposobnom za samostalan život, nego treba da im širimo vidike i podstičemo na osamostaljivanje, istaknula je magistrica Bešlić ovom prilikom.

Ona je naglasila i posebne počasti za ženu majčinstvo i što se, recimo, trudnici i dojilji dova ne odbija. Za ženu je sve možda na prvi pogled u životu teže ostvarivo nego muškarcima, ali samim tim i svako postignuće ima veću vrijednost. Istaknula je važnost oslanjanja na Boga ali i potrebu oslanjanja na svoje najbliže jer je i najodabranijem stvorenju-Muhammedu a.s. trebala podrška, koju mu je pružila njegova supruga Hatidža.

Na kraju programa dodijeljena je zahvalnica MIZ Sarajevo Asmiru ef. Salihoviću za doprinos kulturi sjećanja i iskazanoj brizi za šehidske porodice na području MIZ Sarajevo, te vakufnama Muli Alić za donaciju džamiji u Podlugovima